Пенсіонерам готують нове підвищення виплат

Пенсіонери / фото: Freepik
Пенсіонери / фото: Freepik

Всього декілька тижнів тому пройшла масштабна індексація пенсій для українців, але невдовзі пенсіонерам знову піднімуть виплати. Втім, перерахунок матиме скромніші масштаби. Пенсіонери у віці 65 років, які мають повний стаж – 35 років для чоловіків та 30 років для жінок, з квітня почнуть отримувати нові розміри виплат. Відповідно до законодавства, ця категорія громадян не може отримувати пенсії менше ніж 40% від мінімальної заробітної плати по країні. Якраз у квітні "мінімалка" в Україні підніметься до 8 тисяч гривень. Таким чином, мінімальний розмір пенсії буде підвищено з 2840 до 3200 гривень.

Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок

Закордонний паспорт, фото "Знай.ua"
Закордонний паспорт, фото "Знай.ua"

Популярні новини зараз
Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

У Державній міграційній службі України порадили перевірити свої закордонні паспорти після того, як частину виданих в Україні документів визнали недійсними через помилку у транслітерації. Докладно про це пише Державна міграційна служба України (ДМСУ). Фахівці зазначають, що у лютому 2023 р. у системі оформлення біометричних паспортних документів відбулося оновлення програмного забезпечення. Внаслідок різної транслітерації у паспорті для виїзду за кордон та ID-картці дійсним визнається останній оформлений документ.

Розмір боргу не має значення: у YASNO розповіли, кому точно не відключать світло

Електроенергія. Фото: скрін youtube
Електроенергія. Фото: скрін youtube

В Україні дозволили відключати електроенергію споживачам, які не сплачують платіжок. Однак є особи, яких такі санкції не торкнуться, навіть за наявності невиплаченої заборгованості. У зв'язку зі скасуванням мораторію на відключення боржників компанії-постачальники послуг почали активно працювати з неплатниками. Таких споживачів наполегливо просять сплатити борг, а якщо результату немає – відключають електроенергію. У YASNO пояснили, що в Україні залишаються категорії громадян, на яких скасування мораторію не поширилось. Тобто яким би не був борг - світло не відключать.

"Забули, що війна": ПриватБанк залишив військового без коштів

Приватбанк. Фото: скрін youtube
Приватбанк. Фото: скрін youtube

Військовослужбовець поскаржився на ПриватБанк через блокування рахунку, на який прийшли гроші, необхідні для ремонту дронів. Клієнт ПриватБанку представився військовослужбовцям і поскаржився, що фінустанова заблокувала його рахунок після зарахування грошей із донату на запчастини для дронів. За словами українця, він надав усю можливу інформацію про транзакції, але підтримка банку ніяк не сприяла зняттю обмежень. У ПриватБанку відреагували на скаргу та запевнили, що надали клієнту всю необхідну інформацію для врегулювання питання.

Нові ціни відіб'ють бажання курити: українцям анонсували підвищення акцизу на цигарки

Ціни на цигарки. Фото: скрін youtube
Ціни на цигарки. Фото: скрін youtube

В уряді планують узгодити законопроєкт, який передбачає підвищення акцизного податку тютюнових виробів. Нові ціни на сигарети, можливо, відіб'ють бажання курити. У Кабінеті міністрів планують узгодити проєкт закону, який пропонує внести низку змін до Податкового кодексу. Так, ставку акцизного податку хочуть встановити у євро, а не гривнях. Ця вимога міститься у рекомендаціях МВФ у рамках наданої кредитної програми. Друге, що змінюватиметься - ставка акцизів на тютюну. Її поступово підвищуватимуть до мінімального нормативного значення, яке діє у ЄС.