У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті мучениці Фотини Самарянині, Римської.

Інші назви свята: "День Фотинії", "Фотинія-самарянка", "Світлана", "Колодезниця". У народі 20 березня був днем ​​шанування колодязної води.

Чому стільки пов'язано з криницею? Тому що є біблійне переказ про те, що одного разу Ісус зустрів біля криниці Фотіну, яка попросила набрати йому води, щоб напитися. Також мучениця померла у колодязі та вважається, що там і залишилася її душа. Наші пращури вірили, що сьогодні кринична вода має незвичайну силу, тому що вбирає в себе силу весняного повітря і світла.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Сьогодні потрібно обов'язково вмитися водою з колодязя, особливо якщо хочете вилікуватися від якоїсь недуги. Нею можна оббризкувати приміщення, одяг, тварин, земельну ділянку.

Сама мучениця вважається цілителькою від лихоманки. Просто навесні багато людей занедужали з різних причин, і ця лихоманка навіть мала свою назву – веснянка. Звичайно ж, намагалися молитися святій Фотинії. Якщо жар не спадає, або потрібно швидше видужати, помоліться і ви їй. Від лихоманки навіть існує спеціальна свята молитва. У деяких місцях для святої навіть є молебень. Є ще один спосіб. Молитву (тропар) потрібно написати на папері, загорнути її у шматочок тканини та повісити хворому на шию. Залежно від того, наскільки він тяжко хворий, носити цю конструкцію потрібно від 3 до 9 днів. Потім тропар спалюють над свічкою, а попіл з'їдають.

Крім того, сьогодні бажано з матерії використати льон. Одягати лляний одяг, постелити лляну білизну на ліжко, використовувати лляні рушники. Часто такі рушники прикрашені вишивкою та використовуються на весіллях.

Що не можна робити 20 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, пліткувати, хвалитися, заздрити, засуджувати, відмовляти у допомозі, сумувати. Триває Великий піст 2024, тим, хто постить, у цей день належить сухожер.

Народні прикмети радять сьогодні не готувати на вчорашній воді – підуть сили, краще набрати свіжої.

Нагадаємо. що залишилося кілька днів: 2 найважливіші молитви у Великий піст.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно провести Першу Седмицю, правила Чистого понеділка та особливі богослужіння.