У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті святого мученика Василя Анкірського, священика.

Інші назви свята: "День Василя", "Василь Парник", "Василь Капельник", "Василь Сонячник", "Тепляк". Всі ці назви дня були пов'язані з теплою сонячною погодою, яка настає 22 березня.

Цього дня потрібно спекти хлібці у вигляді сонця, які посипають ізюмом. Його потрібно з'їсти вранці від початку, перед основним прийомом їжі. Випічку потрібно з'їсти повністю, тому не робіть їх занадто великими. А крихти слід віддати птахам.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Вже можна розпочинати будівництво біля будинку та сам будинок. Раніше зауважували, що з того боку де капає крапель і тікають струмки будувати не можна, бо це місце буде підмито водою.

Якщо ви хотіли відбілити якісь речі чи тканину, то це потрібно зробити саме сьогодні, вважається, що Василь допоможе. Але після прання речі треба вивісити сушитися на сонці, а ввечері забрати і подякувати Василю.

Старе поношене взуття потрібно викинути, виносити потрібно вперед носами, інакше повернутися всі питання та проблеми, які ви вирішували у цьому взутті. Якщо взуття хороше, але десь надірвалося або стерлося, то його краще полагодити.

Якщо хтось удома хворіє, то треба йому дати трохи крапельної води, яку збирають цього дня. Тоді він швидко піде на виправлення. Щоб діти виросли здоровими, теж потрібно набрати води, але на світанку, потім поставити її на підвіконня, щоб на неї потрапили сонячні промені. Перед купанням увечері її додають у ємність, у яку дитина перед сном опускає ніжки.

Якщо в сім'ї сваряться чоловік і дружина, треба було 22 березня винести простирадло, зняте з їхнього ліжка, на сонечко. Хай там до вечора повисить. Якщо у цей день квітка в горщику розквітла, то це хороший знак, що обіцяє прибуток.

Квіти лілії, фото з вільних джерел
Квіти лілії, фото з вільних джерел

Що не можна робити 22 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - пліткувати, хвалитися, заздрити, засуджувати, відмовляти у допомозі, сумувати. Триває Великий піст 2024, тим, хто постить, у цей день належить сухожер.

По народним прикметам у цей день не слід підмітати та виносити сміття з дому, а також прати, в'язати, шити та пришивати гудзики.

Нагадаємо. що залишилося кілька днів: 2 найважливіші молитви у Великий піст.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно провести Першу Седьмицю, правила Чистого понеділка та особливі богослужіння.