Православною церквою в цей день вшановується пам'ять святого Артемона (Артемія) Солунського (Селевкійського), єпископа.

Інші назви свята: "Артемон", "Артемій", "Напередодні Благовіщення", "Похвала". Назва дня "дері полоз" пішла з тих часів, коли машин ще не було, а люди їздили на санях та возах. Той, хто не спромігся підготувати до цього дня віз і все ще їздив на санях, ризикував обдерти полозья на снігу, що підтанув.

У цей день слід вигнати нечисту силу. Потрібно розвести багаття і з палицею, що горить, обійти будинок. Найкраще це робити ввечері, то вогонь не тільки очистить, але ще ви й порадієте гарному видовищу. А ще це чудовий спосіб провести час із друзями на природі біля багаття, може навіть із шашликом. Оскільки зараз Великий піст, можна зробити овочі на грилі. Приміщення теж треба обкурити, але ялівцем. Раніше ще спалювали солом'яні матраци, але зараз це вже можна не робити, можна просто віддати подушки на чистку, а деякі речі – у хімчистку. Вогонь раніше ще запалювали дорогою до церкви, бо вночі було дуже темно, і люди не хотіли, щоб мандрівник заблукав перед Благовіщенням.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом
Показати ще

Також дівчатам, які хочуть собі здобути гарного нареченого, потрібно вистояти у церкві службу всю ніч Андрієво Стояння. А якщо ви не впевнені у своїх почуттях, то краще сьогодні уникати коханого, бо стосунки зайдуть у глухий кут.

Також увечері варто підготуватися до великого християнського свята – Благовіщення. Так як у неділю на свято працювати не можна, то потрібно усі справи по дому, городу та іншу важку роботу переробити увечері. У церкві також можна освятити насіння для посадки.

Що не можна робити 24 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - пліткувати, хвалитися, заздрити, засуджувати, відмовляти у допомозі, сумувати. Триває Великий піст 2024, тим, хто постить, у цей день можна їсти гарячу їжу з олією.

Оскільки йде підготовка до Благовіщення, то по обіді цього дня церква забороняє тяжко працювати, прибирати, прати, шити – це вважається гріхом. Не можна ображати будь-кого - ні людей, ні тварин. Цього дня не ходять у гості та не приймають гостей.

Нагадаємо про Великий піст 2024: корисні поради для очищення душі та тіла.

Раніше ми повідомляли про суворі заборони на Великий піст-2024: коли відзначаємо Благовіщення, суботу Лазаря та Вербну неділю.