У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті святого мученика Іпатія, єпископа Гангрського.

Інші назви свята: "Іпатій", "Напередодні Прольоти", "Вогнище", "Біди з домовиком". На Русі Іпатія шанували як розв'язувача нещастя. В Іпатія також просили про вигнання бісів та захист від будинкових, які в цей день курожують і бешкетують.

Тому сьогодні треба помолитися йому про те, щоб він позбавив безпліддя, допоміг при важкій вагітності, або якщо є загроза викидня. До Іпатію можна звертатися, якщо є нестача молока або відкривається кровотеча, пов'язана з пологами. До речі, вважається, що діти, які народилися в цей день, мають незвичайні здібності, а опікується ним сам Іпатій Чудотворець.

Жінка, яка народилася цього дня, має віднести на поле або на город, або на подвір'я вугілля і розвести багаття. Вважається, що він зможе вилікувати дуже тяжку хворобу.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було
Показати ще

Хворого слід пронести над полум'ям, але обережно, щоби не обпалити. Також можна проносити над багаттям сельзох інвентар, тоді він не зламається весь рік. Можна ще спалити якусь стару та непотрібну річ, тоді будинок не постраждає від пожежі.

Побачити домовика 31 березня віщувало щось вкрай погане. Домовик на Іпатія часто любив зітхати у підвалі та за грубкою. У цьому випадку його питають, це він на зло стогне або на добро. Якщо переставав стогнати, значить на щастя. Крім того, вважається, що сьогодні можуть проникнути злі духи. Щоб захиститися від них потрібно старанно молитися святому, намалювати на вікнах, стінах і дверях хрести, а по хату розкласти будяки. Також не можна вимовляти "біса" або "чорт".

Що не можна робити 31 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, поганословити, пліткувати, заздрити, ображатися і ображати будь-кого, відмовляти у допомозі та милостині.

Народні прикмети забороняють залишати безлад у будинку та брудний посуд, а також брати і позичати гроші чи речі.

Нагадаємо, що залишилося кілька днів: 2 найважливіші молитви у Великий піст.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно харчуватися, приклади страв та навіщо взагалі постувати.