Православною церквою цього дня вшановується пам'ять святого Йосипа Піснописця. Інші назви свята: "День Осипа", "Йосип", "Зосима", "Вільхові оглядини".

Пісноспівцем день прозвали тому, що з 4 квітня подає голос цвіркун і починаються журавлині пісні.

Журавлів завжди любили за красу та вважали справжніми провісниками весни. Люди виходили з дому, щоб вклонитися чудовим птахам, яких вважали борцями зі злом та захисниками від нечисті.

За курліканням журавлів можна дізнатися чи спокійно душам предків, це так, якщо журавлі не кричать сумно. Робили такий висновок, бо вважалося, що їхнє курлікання – це і є голоси душ предків. Також із птахами пов'язують і інше повір'я. Коли перший раз побачите цих птахів, потрібно лягти на траву і 7 разів перевернутися з боку на бік. Тоді від польових робіт не болітиме спина. Земля забере у собі суглобові болю.

Популярні новини зараз
Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку "Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Також прийнято дивитися на колір вільхи та на саме дерево. Якщо стовбур не гниє, його можна використовувати для будівництва колодязів, а рибалки використовують її для виготовлення гуртків для лову хижих риб. Гнилки вільхи, шматочки деревини та сухі гілки використовують, щоб коптити рибу. Кору вільхи заготовляють ще навесні, вона може зупинити кровотечу та вилікувати запалення. А з гілок роблять амулети воїнам, на які вугіллям наносять хрест. Настоєм збризкують речі воїна і підшивають шматочок кори хрестом.

Жінкам потрібно сьогодні вимити волосся буряковим квасом та гарячою водою з гілками верби та вільхи. Волосся потім розчісує і заплітає в косу з 3 або 6 пасм. Вважається, що після цього колос буде таким же добрим, як і коса дівчини.

Що не можна робити 4 квітня

Заборонено викидати залишки хліба та хлібні крихти – краще віддайте їх птахам чи тваринам.

Пити спиртне сьогодні – до проблем із шлунком.

Якщо наснився страшний сон – нікому його не розповідайте, інакше збудеться.

Невдалий день для риболовлі.

Риболовля. Фото: скрін youtube
Риболовля. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, що залишилося кілька днів: 2 найважливіші молитви у Великий піст.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно харчуватися, приклади страв та навіщо взагалі постувати.