8 квітня – День пам'яті Апостолів Іродіону, Агава, Асинкріта, Руфа, Флегонта, Єрма.

Цього дня часто починала танути і тріскати крига, звідси і назва свята - Родіон Ледолом.

За традицією, вдови або покинуті дівчата приходили до річки і "відпускали тугу. Лівою рукою черпали воду, бризкали нею собі в обличчя і читали спеціальну змову.

Популярні новини зараз
Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Селяни цього дня продовжували готуватися до посівних робіт. У хорошу погоду орали землю для посадки вівса.

Також наші пращури набирали порожню воду. Вважали, що вона допомагає вилікуватись від хвороб.

Люди вважали, що 8 квітня на Родіона Ледолома відбувається зустріч місяця із сонцем. Начебто дві небесні світила починають судити про все, що встигли побачити на білому світі.

Ця зустріч могла бути поганою чи гарною. Якщо зустріч була дружньою, то в день святого Родіона світило сонце, а погода була теплою. Отже, літо очікувалося спекотним. Якщо світила сварилися, то погода стояла хмарна чи туманна. Літо очікували прохолодним та дощовим.

Погода в Україні, фото: Facebook
Погода в Україні, фото: Facebook

Народ у сварці завжди викривав місяць як горде й гордовите світило. Тоді люди на Родіона Ледолома виходили на подвір'я і вклонялися зимі, щоб з нею примиритися.

Що не можна робити 8 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – лаятися, сваритися, пліткувати, заздрити, ображати людей чи тварин, відмовляти у допомозі.

Триває Великий піст 2024 - тим, хто постує, забороняється гаряча їжа з олією, покладено сухої їжі.

Народні прикмети не радять цього дня робити прибирання, ходити на риболовлю чи полювання і будувати далекосяжні плани - все не залагодиться.

Нагадаємо про Великий піст-2024 продовжується: що заборонено робити всім православним до 5 травня.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно харчуватися, приклади страв та навіщо взагалі постувати.