Розлом Сан-Андреас, кордон між Тихоокеанською та Північно-Американською тектонічними плитами, вже не одне століття є об'єктом пильної уваги геологів та сейсмологів.

Особливо вразливою частиною цього розлому вважається ділянка, відома як Паркфілд у Центральній Каліфорнії. Саме тут, за даними вчених, землетруси повторюються з приблизною періодичністю 22 роки. Про це повідомляє Live Science. Багато хто може пам'ятати, чим загрожує катастрофа на цій ділянці завдяки однойменному фільму 2015 року.

Розлом Сан-Андреас, скріншот: Youtube
Розлом Сан-Андреас, скріншот: Youtube

Останній значний поштовх на ділянці Паркфілд стався ще 2004 року, тому фахівці справедливо очікують, що наступний землетрус може статися найближчим часом.

Нове дослідження, опубліковане у журналі Geophysical Research Letters, демонструє, що розлом у цій місцевості почав подавати тривожні сигнали, що свідчать про збільшення сейсмічного ризику. На відміну від попереднього разу, сейсмічна активність не посилюється у самому сегменті розлому. Крім того, поведінка цієї ділянки дещо відрізняється від того, що спостерігалося перед землетрусом у 2004 році.

Популярні новини зараз
Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Гороскоп на тиждень 29 квітня-5 травня для всіх знаків Зодіаку: дежавю Раків, небезпечні зв'язки Стрілеців і клопіт Дів Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Розлом Сан-Андреас, скріншот: Youtube
Розлом Сан-Андреас, скріншот: Youtube

За словами провідного автора дослідження Луки Маланьїні з Національного інституту геофізики та вулканології в Італії, ці відмінності можуть означати, що наступний землетрус може не відбутися відразу, проте можуть також вказувати на усунення епіцентру майбутніх підземних поштовхів порівняно з попереднім разом.

Нагадаємо, "ми вже в ситуації ядерного інциденту": через окупантів Україна близька до нової Фукусімі

Як повідомляв "Знай.ua", Ви просили? Це сталося! Земля починає зупинятися, вчені помітили тривожний факт

Знай.ua писав, Європу накриє масова катастрофа - загинуть сотні тисяч людей: до чого варто готуватися