Зі США прийшли трагічні новини, загинув американський астронавт у відставці Вільям Андерс, який був членом екіпажу "Аполлона-8" та керівником цієї місії. Життя 90-річного чоловіка забрало авіакатастрофу. Смерть Андерса вже підтвердив його син підполковник ВПС США у відставці Грег Андерс.

Повідомляється, що Андерс загинув 7 червня неподалік островів Сан-Хуан під час пілотування власного літака Т-34 Mentor.

Вільям Андерс, фото: Вікіпедія
Вільям Андерс, фото: Вікіпедія

"Сім'я спустошена. Він був чудовим пілотом, і нам його жахливо не вистачатиме", - заявив син астронавта.

На відео, яке розповсюджують у мережі, видно, як літак упав у води Західної Австралії неподалік острова Оркас. Представники берегової охорони Тихоокеанського північного заходу США заявили, що катастрофа сталася близько 11.45.

Популярні новини зараз
Приймати ванну будемо тільки у свята: водопостачання може подорожчати майже вдвічі Штрафи, документи, дипломи, картки та навіть сім'я: які дані з липня потрапляють до ТЦК Термінова новина для водіїв: що зміниться після 10 липня Українцям пояснили, коли про графіки відключення світла можна буде забути: "Є варіант..."
Показати ще

Фото Вільяма Андерса
Фото Вільяма Андерса

Місія "Аполлон-8"

Це пілотований космічний корабель серії "Аполлон", який уперше доставив людей на орбіту Місяця. Астронавти цієї місії стали першими людьми, які подолали гравітацію Землі та побачили іншу сторону Місяця.

Фото Вільяма Андерса
Фото Вільяма Андерса

До речі, саме Андерс зробив легендарне фото "Схід Землі", яке показало людству інший погляд на нашу планету. Досі це одна з найвідоміших фотографій Землі із космосу.

Вільям Андерс народився 17 жовтня 1933 року в Гонконгу, але виріс у Сан-Дієго. У 1955 році він закінчив Військово-морську академію США зі ступенем бакалавра наук і отримав ступінь магістра наук у галузі ядерної інженерії у Технологічному інституті ВПС у 1962 році.

1979 року він завершив програму просунутого менеджменту Гарвардської школи бізнесу. У 1964 році Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (НАСА) обрало Андерса як астронавта, який відповідає за дозиметрію, радіаційні ефекти та контроль навколишнього середовища.

Він був дублюючим пілотом під час польотів кораблів "Джеміні XI" та "Аполлон-11", а також пілотом місячного модуля "Аполлон-8" та керівником цієї місії.

1988 року Андерс пішов з резерву ВПС. Андерс та його дружина Валері переїхали на острів Оркас у 1993 році. У них шестеро дітей та 13 онуків.

Після виходу на пенсію пара заснувала Фонд Андерса, який підтримує освітні та екологічні проблеми. також подружжя відкрило Музей льотної спадщини.

Нагадаємо, "Найстрашніший знімок з космосу": спливли деталі про астронавта, що опинився поза шатлом.

Раніше повідомлялося, що в NASA вважають, що на Місяці може бути життя: вас здивує, де його шукатимуть вчені.

Також, нова смішна мобільна гра "Little Orpheus" добре переноситься на Nintendo Switch: загадковий та барвистий світ космонавта.