Дата свята змінювалася вже кілька разів. Спочатку його відзначали в день літнього сонцестояння, але при переході на юліанський календар дата зрушилася на 7 липня, в день Різдва Іоанна Хрестителя (астрономічний день літнього сонцестояння випадає 20 або 21 червня).

Після того, як 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новоюліанський календар, Різдво Іоанна Хрестителя змістилося на 13 днів раніше – з ним і свято Купали. Хоча правильніше було б відзначати Купалу саме у літнє сонцестояння, яке у 2024 році випадало на 20 червня, коли настає найкоротша ніч на рік.

Івана Купала, кадр з відео
Івана Купала, кадр з відео

Івана Купала 2024 року: головні заборони

Традиційно Івана Купала пов'язаний із безліччю обрядів та ворожінь. Тому майже кожен, хто хоч раз відзначав це свято знайомий з ними. Але мало хто чув про заборони на Івана Купала. А їх чимало.

На Івана Купала не можна було спати. За повір'ями, саме в цей день прокидається вся лісова погань: змії, водяні, русалки, відьми та багато інших. Так само, через це не можна було купатися, бо з води можна було не вибратися.

Популярні новини зараз
Категорії українців, які матимуть право на відстрочку з 1 липня Ухилянтів готують до тюремних нар: судді дадуть жорсткий термін В Україні готують важливі зміни до мобілізації: чого чекати Пільговий зв'язок для пенсіонерів: у "Київстар" пояснили, як підключити
Показати ще

Вагітним, дітям та старим дуже суворо заборонялося підходити до води в ніч на Івана Купала. Пояснювалося це тим, що водяна погань може дуже сильно нашкодити слабкому організму.

На Івана Купала не можна продавати, віддавати, позичати. Це може призвести до бідності вашої родини. Навіть якщо ви помітите великі гроші просто на вулиці, то, за повір'ями, краще просто пройти повз.

Якщо на Івана Купала дівчина не побувала біля багаття, це означало, що вона відьма.

Усі найголовніші традиції на Івана Купала пов'язані з міфічною квіткою папороті. Вважалося, що він розквітає саме цієї ночі. І якщо людина його знайде, то повинна неодмінно зірвати і бігти якнайшвидше з лісу, бо за нею відразу ж почнуть гнатися темні сили. Якщо людині вдасться втекти, то ця квітка подарує їй безліч дарів: найкращу дівчину, величезні скарби, найбільший урожай, захист від темних сил та багато іншого.

Нагадаємо, що натільний хрестик може приховувати небезпеку: коли варто насторожитися.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.