В умовах постійних перебоїв в електропостачанні питання збереження продуктів стоїть дуже гостро. Виявляється, бджоли можуть стати справжніми рятівниками в цій ситуації. Британські та українські науковці знайшли спосіб, як за допомогою бджолиного воску зберігати продукти без холодильників.

Команда вчених, до якої входять професор Лес Бейлі з Кардіффського університету та українська вчена Юлія Юдіна з Харківського політехнічного інституту, працює над створенням антимікробної харчової плівки. Ця плівка, створена з бджолиного воску та прополісу, допоможе продовжити термін зберігання продуктів.

Бджоли, скріншот: YouTube
Бджоли, скріншот: YouTube

Річ у тім, що бджолиний віск має унікальні властивості:

  • Антимікробні: віск, прополіс та шавлія перешкоджають розвитку бактерій та інших мікроорганізмів, що забезпечує безпеку продуктів.
  • Водовідштовхувальні: віск запобігає проникненню вологи, що є ключовим для збереження продуктів у вологих умовах.

Для створення такого пакування необхідно:

Популярні новини зараз
В опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме 1,32 грн за кВт На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього
Показати ще

Взяти звичайні матеріали для пакування, такі як картон, папір або бавовняну тканину. Обробити їх бджолиним воском і прополісом. Загорнути продукти у цю плівку і запечатати її воском.

Додатково можна використовувати шавлію для посилення антимікробного ефекту.

Україна є одним з найбільших виробників меду у світі, тому використання бджолиного воску може стати доступним і ефективним рішенням для збереження продуктів. Учені з Кардіффського університету та Харківського політехнічного інституту планують створити спеціальний посібник для українців, де детально опишуть цей метод. Це допоможе українцям у зонах бойових дій ефективніше зберігати продукти без електрики.

Нагадаємо, Поляки викликали копів через кота, якого клювала ворона, але все виявилося зовсім не так

Раніше ми розповідали, що Мурахи після запеклих боїв ампутують кінцівки своїм пораненим: дивовижне відкриття

Також, Бджола вкусила чоловіка просто в око, але лікарі спочатку зробили тільки гірше: що з ним відбувалося