Європу може чекати нова кліматична катастрофа, і причина цього — ослаблення Гольфстріму - теплої океанічної течії, яка переносить тепло від східного узбережжя Північної Америки до Європи. Вчені з Університетського коледжу Лондона з'ясували, що ця важлива течія стає все слабшою через зміни клімату.

Гольфстрім працює як природний обігрівач для Європи. Завдяки цій течії європейські зими м'якіші, ніж могли б бути. Якщо Гольфстрім ослабне або зовсім зникне, середня температура в Європі може знизитися на 15 °C. Це означає, що в Європі стане набагато холодніше.

Зміни клімату, фото: gettyimages
Зміни клімату, фото: gettyimages

Доктор Джек Уортон, провідний дослідник, пояснює: "Якщо вітри, які допомагають рухати Гольфстрім, стануть слабшими, це може означати значне похолодання в Європі". Гольфстрім є частиною більшої системи океанічних течій, яка переносить тепло по всій планеті. Якщо ця система ослабне, це може вплинути на клімат по всьому світу.

Професор Девід Торналлі додає: "Океан переносить тепло, як величезна система обігрівачів. Якщо ця система зміниться, це змінить і наш клімат, і навіть погоду на коротші терміни". Іншими словами, зміни в силі океанічних течій можуть вплинути на погоду і клімат не лише в Європі, а й по всьому світу.

Популярні новини зараз
В опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме 1,32 грн за кВт Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

океан
океан

Дослідження показують, що під час останнього льодовикового періоду Гольфстрім був набагато сильнішим, оскільки вітри тоді були сильнішими. Це дозволяло течії переносити більше тепла на північ, навіть коли планета в цілому була холоднішою.

Нагадаємо, Вчені знайшли "живих мерців" у космосі та дізналися, чому вони такі

Раніше ми розповідали про Монстра з минулого: в Намібії знайдено скам'янілості гігантської саламандри

Також, Природа знову загрожує Європі: окрім сонця смажити зібрався і вулкан