Вчені вважають, що нарешті розкрили таємницю найекстремальніших "мертвих" зірок у Всесвіті, чиє "серце" продовжує битися.

Це відкриття стало результатом багаторічних спостережень за більш ніж 500 пульсарами. Про це повідомляє Space.

Космос, зірки / фото: Pinterest
Космос, зірки / фото: Pinterest

Нейтронні зірки, що народжуються після смерті масивних зірок, є надщільними об'єктами діаметром всього 10-20 км.

Незважаючи на свої малі розміри, вони обертаються з неймовірною швидкістю – до 700 обертів за секунду! Особливий інтерес для вчених представляють пульсари - різновид нейтронних зірок, що випромінюють потужні потоки випромінювання зі своїх полюсів. Ці промені, спрямовані на Землю, створюють ефект пульсації, нагадуючи серцебиття.

Популярні новини зараз
Без згоди не заберуть: хто має імунітет від мобілізації До школи за новими правилами: кому заборонять навчатись дистанційно Виплати скасують, а ви і не знатимете: хто з українців може не дочекатися соціальної допомоги у жовтні Перерахунок пенсій: хто отримав підвищення, а хто залишився без змін
Показати ще

Однак у деяких нейтронних зірок іноді виникають збої - короткочасні прискорення обертання та випромінювання. Ці аномалії давно бентежили вчених, і тепер, схоже, знайдено пояснення.

Цікаво, що збої пульсарів йдуть тому ж статечному закону, що і землетруси на нашій планеті.

Подібно до того, як слабкі землетруси трапляються частіше потужних, так і малоенергетичних збоїв у пульсарів відбуваються частіше.

Космос.  Фото: скриншот Youtube
Космос. Фото: скриншот Youtube

Існує дві основні теорії причин цих збоїв: зіркові землетруси та квантові вихори у надплинному середовищі всередині нейтронної зірки. Більшість вчених схиляються до другої версії, але досі не було чіткого пояснення механізму цього явища.

Автори нового дослідження пропонують свою гіпотезу. Вони вважають, що надплинне ядро ​​нейтронної зірки обертається з постійною швидкістю, тоді як звичайний компонент його гальмує. Це призводить до поступового уповільнення обертання зірки через випромінювання електромагнітних імпульсів та гравітаційних хвиль.

Нагадаємо, МКС хочуть знищити, довіривши це Ілону Маску: "супутник" Землі хочуть втопити в океані вже скоро

Як повідомляв "Знай.uа", наш Всесвіт може виявитися величезним бубликом - вчені зробили вражаючу гіпотезу

Знай.uа писав, трагічно загинув астронавт, автор легендарного знімку "Схід Землі"