Вчені продовжують пошук методів раннього виявлення деменції - прогресуючого з віком стану і поки що не має ефективного лікування.

Дослідники використовують різні підходи: від аналізу крові та сканування мозку до оцінки зору та голосу. Тим не менш, особливу увагу привертає новий тест, розроблений австралійськими вченими, який може відкрити шлях до профілактики деменції ще до її перших симптомів. Про це повідомляє Oxford Academic.

Тест на деменцію. Фото: Youtube
Тест на деменцію. Фото: Youtube

Це анкета із 46 пунктів.

Ця методика включає шість ключових аспектів функціонування мозку: пам'ять, мовні навички, орієнтацію у просторі та часі, увагу та концентрацію, виконавчі функції, а також здатність відтворювати та малювати геометричні фігури.

Популярні новини зараз
Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього
Показати ще

Унікальність цього підходу полягає в тому, що він фіксує суб'єктивне занепокоєння людей щодо власних когнітивних здібностей. Саме це і виступає раннім маркером зниження розумових функцій і може бути "дзвіночком" розвитку деменції.

Тест дозволяє виявити осіб із підвищеним ризиком, що у свою чергу робить ретельнішим моніторингом їх стану здоров'я.

Тест на деменцію. Фото: Youtube
Тест на деменцію. Фото: Youtube

Методологія тесту базується на порівнянні когнітивних змін, що відбулися протягом останніх двох років, зі станом п'ятирічної давності. Відповіді оцінюються за п'ятибальною шкалою, де вищі бали корелюють із підвищеним ризиком розвитку симптомів деменції.

У дослідженні взяли участь 526 здорових осіб віком від 39 до 97 років. Проте деякі експерти висловлюють сумніви щодо надійності самооцінки респондентів. Є ризик, що люди можуть несвідомо чи навмисно применшувати зміни у своїх когнітивних функціях.

Нагадаємо, небезпечна хвороба вбиває організм навіть після 100% лікування: вчені розкрили правду

Як повідомляв "Знай.uа", суха шкіра, поганий імунітет та головний біль: українців попередили про небезпеку в будинках

Знай.uа писав, вчені знайшли ліки від раку та ВІЛ - вакцина проти коронавірусу може перемогти смертельні хвороби