Вода відійшла, а життя повертається. Саме так можна описати те, що відбувається зараз у Каховському водосховищі. Після руйнівного удару по дамбі ГЕС, природа почала швидко відновлюватись, і це справжнє диво, якого не бачили ніде на планеті.

Відразу після удару, вже через кілька місяців, почали з'являтися перші зелені паростки. За словами еколога Вадима Манюка, деякі саджанці досягають вже чотирьох метрів висоти. Він зазначає, що це унікальне явище, яке не повторюється навіть в Амазонці. Дерева, що виживуть, утворять чарівний ліс через 50-60 років.

Каховське водосховище перетворюється на ліс. Фото:The Guardian

Річка Дніпро знову тече своїм старим руслом, і разом з нею повертається риба, яку тут не бачили десятиліттями, зокрема осетер і оселедець. Це вражає, адже річка знову оживає після тривалого періоду застою.

Такж на території колишнього водосховища тепер процвітає нова екосистема. З'явилися нові ставки і лагуни, зарослі очеретом, що сприяє збільшенню чисельності жовточеревих жаб і водяних змій. Тут також можна побачити рудих качок, канадських гусей та інші види птахів, яких приваблює рясне кормове середовище.

Популярні новини зараз
Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Каховське водосховище. Фото:The Guardian

Відступ води оголив стародавні археологічні пам'ятки, заховані з 1950-х років. Серед них бронзові кургани, скіфські горщики і козачі укріплення. Це унікальна можливість досліджувати багату доросійську історію України, хоча на даний момент це ускладнено через небезпеку та військовий стан.

Михайло Муленко з національного заповідника "Хортиця" зазначає, що відновлення природи принесло соціально-економічні труднощі для місцевих жителів через втрату води. Проте, він бачить в цьому шанс для позитивних змін, адже водойма була шкідливою для природи, а тепер є можливість створити нову, здорову екосистему.

Нагадаємо, Опалювальний сезон та забезпечення водою Херсонщини: як регіон оговтується після катастрофи

Раніше ми розповідали, що Оболонь та Троєщину затопить? Киянам розповіли про наслідки прориву Київської ГЕС

Також, Підрив Каховської ГЕС "випустив" на волю душі легендарних предків: історик розповів, що залишили Україні скіфи