Науковці з National Geographic створили модель, яка демонструє, як виглядатиме Земля після повного танення всіх льодовиків, і зазначають, що це призведе до серйозних змін, зокрема в Україні. Якщо льодовики зникнуть, рівень світового океану підніметься на 66 метрів, що загрожує затопленням багатьох міст та регіонів.

"На Землі є понад 20,8 млн куб. км льоду, і деякі вчені стверджують, що для його повного розтанення знадобиться більш ніж 5000 років. Однак збільшення викидів вуглецю в атмосферу може призвести до пришвидшеного танення льодовиків. Це може перетворити планету на місце без льоду, з середньою температурою приблизно 27 °C порівняно з нинішніми 14 °C.", - стверджують науковці.

Льодовики тануть, iStock/HRAUN
Льодовики тануть, iStock/HRAUN

У Північній Америці танення льодовиків загрожує затопленням штатів Флорида, а також значних частин західного та східного узбережжя. Наприклад, в Сан-Франциско пагорби стануть островами, а Центральна долина перетвориться на затоку.

Південна Америка також постраждає, з підвищенням рівня у річках Амазонка та Парагвай, внаслідок чого буде затоплений Буенос-Айрес і прибережні райони інших країн.

Популярні новини зараз
Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Мобілізованим оголосили важливе нововведення Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

В Африці зміни будуть менш помітними, хоча з підвищенням температури частина континенту стане непридатною для життя. Міста Єгипту, такі як Александрія і Каїр, також можуть бути затоплені через наближення Середземного моря.

Найбільше катастрофа вплине на Європу та, зокрема, на Україну. Частини Данії, Лондон та Венеція опиняться під водою. В Україні півострів Крим стане островом, а Одеса та інші прибережні міста Чорного моря також будуть затоплені, внаслідок чого Чорне та Азовське моря сильно розширяться.

Нагадаємо, вчені б’ють на сполох: танення льодовиків наближає катастрофу

Раніше ми писали про те, що людство буде "смажитись" під Сонцем довше: тривалість дня збільшується

Вам буде цікаво дізнатися клімат на планеті повністю зміниться вже за 10 років — де може наступити новий льодовиковий період