Півострів Нікоя – це одна з п’яти світових "блакитних зон", регіонів, де люди живуть значно довше за середню тривалість життя на планеті. Тут жителі часто досягають 100 років і більше, а кількість довгожителів у 3,5 раза перевищує світову норму. Про це йдеться у статті ВВС.

Довгожителі, кадр з відео
Довгожителі, кадр з відео

Кухня Нікої складається з простих і доступних продуктів:

  • фасоля – джерело рослинного білка та клітковини;
  • кукурудза – складні вуглеводи;
  • гарбуз – вітаміни й антиоксиданти.

Цей раціон підтримує стабільний рівень енергії, здорове функціонування метаболізму та зміцнює серцево-судинну систему. М’ясо в їжі вживається дуже рідко, а корисні жири надходять в організм через авокадо, гарбузове насіння та горіхи. Окрему увагу варто приділити місцевій воді, яка відрізняється високим вмістом кальцію та магнію – елементів, що зміцнюють кістки й захищають серце.

Щоденне сонце, прогулянки на свіжому повітрі та життя в гармонії з природою – це друга частина секретів довголіття.

Популярні новини зараз
Майже 900 грн: деяким пенсіонерам призначать довічну доплату Смертельна інфекція шириться Україною: які симптоми та як захиститися Більше не зможуть служити біля дому: кому змінять правила мобілізації Українцям анулюють борги за комуналку: кому пробачать несплачені рахунки
Показати ще

У 2024 році науковці провели 15-річне дослідження серед 2827 жителів Коста-Рики старше 60 років. Результати показали, що ті, хто дотримувався традиційної місцевої дієти, мали на 18% менший ризик смерті від різних причин.

Тушкована квасоля. Фото: YouTube
Тушкована квасоля. Фото: YouTube

Сьогодні півострів Нікоя приваблює власників розкішних вілл, ІТ-підприємців і всіх, хто шукає здоровий спосіб життя та довгі роки. Наприклад, у п’ятизіркових готелях, таких як W Costa Rica Reserva Conchal, пропонують страви, що відповідають принципам Blue Zone.

Тут використовують місцеві продукти з власних городів і пасік, готують традиційне gallo pinto та страви з бобових, а також пропонують унікальне 5-блюдне меню, засноване на "дієті довголіття". Гостям також надається можливість навчитися готувати місцеве севиче зі щойно виловленої риби.

"Кухня Коста-Рики чесна, проста й без хімічних добавок. Люди не просто пробують 'pura vida', вони несуть її з собою на все життя", - ділиться шеф-кухар Дієго Молленхауер.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед ухваленням рішення обов’язково проконсультуйтеся з доктором і зверніться до фахівця.