У церковному календарі це день вшанування пам'яті трьох мучеників – Гурія, Самона та Авіва.

Інші назви свята: "Гурій", "Гур'ян", "Зима на рябій кобилі", "Зубний цілитель".

Згідно з народними повір'ями, Гур'ян далі зиму продовжує, змінюючи Мотрену та Єраста.

Гур'єв день, фото: ikonolepie.ru
Гур'єв день, фото: ikonolepie.ru

Цього дня також розпочинається Різдвяний пост, тому заборонено скандалити, пліткувати та провокувати конфлікти. Вважається, що його краще провести в безмовності, тільки працювати, молитися та очищати душу від темних думок, а тіло – від дій.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку "Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

15 листопада жінки можуть звернутися до Гурія та попросити захисту від злого чоловіка. Гурій також вважається покровителем побуту та стосунків у сім'ї. Однак перед молитвою треба сховати шматочок ладану за іконою Гурія. Ладан треба взяти у храмі будь-якого чоловічого дня, тобто у понеділок, вівторок чи четвер.

Різдвяний піст, фото: Униан
Різдвяний піст, фото: Униан

Вечеря має бути скромною: кутя на воді та вареники з капустою або грибами. М'ясо і рибу їсти не можна, тому що ви накличете біду на себе та свій рід.

Якщо у вас є коні, їм слід приділити особливу увагу. Дайте їм багато вівса, розчешіть гриву та прикрасьте її стрічками, вичистіть стійло та перевірте збрую.

Раніше, якщо в Гур'єв день народжувалась дитина, то йому треба було принести в подарунок овес чи сіно. Якщо це не зробити, то за повірою хворітимуть коні у вас.

Також є традиція ходити до лазні. Наші пращури вірили, що так можна очистити не тільки тіло, а й душу. І тоді ви цілий рік не хворітимете. Після лазні потрібно одягнути чисті речі. Ті, в яких ви прийшли, потрібно випрати і віддати немічних чи безпритульних. Вважається, що так вони благають гріхи колишнього господаря. Не шкодуйте речі, в них вбирається ваш негатив і той, який ви отримали від оточуючих. Також передають знедоленим взуття, килимки та теплі ковдри. Якщо ви не зробите цього, то можете самі опинитися в складній фінансовій ситуації.

Бідність в Україні, фото 112.ua
Бідність в Україні, фото 112.ua

Що не можна робити 15 листопада

Починається Різдвяний піст, тому є речі, які не можна робити ні сьогодні, ні будь-якого іншого дня посту. Деякі їх засновані не так на християнських правилах, але в народних повір'ях. Звичайно, під час посту заборонено грішити, особливу увагу зверніть на щоденні гріхи на кшталт порожньої балаканини, пліток, лихослів'я та негативних емоцій. Не кривдіть людей і не кривдьтеся на них самі. Також вважається, що не можна прибирати будинок увечері, щоб не зустріти Різдва з нечистю. Не шкодуйте грошей, інакше благополуччя залишить ваш будинок. Також, щоб не спричинити нещастя, не варто виходити на полювання і риболовлю.

Нагадаємо про новий церковний календар: які зимові свята українці відзначатимуть уже у листопаді.

Раніше ми повідомляли, що вихідних може побільшати: в Україні хочуть вести нове свято - День подяки Богу