Піст перед різдвяними святами (Різдвяний піст) — один із чотирьох багатоденних постів у православ'ї, присвячених очищенню душі та тіла.

Він також називається Пилиповим постом, оскільки починається відразу після дня вшанування пам'яті апостола Пилипа.

Різдвяний піст, фото з вільних джерел
Різдвяний піст, фото з вільних джерел

Головна мета посту – очищення душі та тіла напередодні Різдва. Тому вважається, що на період посту слід присвятити молитві, відмовляючись від згубних звичок та веселощів.

Коли починається Різдвяний піст у 2023 році

Цей пост і у православних, і у католиків триває 40 діб. У ці 40 днів віруючі моляться, утримуються від певних продуктів та обмежують веселощі.

Популярні новини зараз
В Україні хочуть позбавитися хрущовок: що чекає на власників житла "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Різдвяний пост розпочинається за чотири тижні до Різдва, яке щорічно відзначається 25 грудня. Розпочався ж Різдвяний піст 15 листопада.

Це період як фізичного, а й духовного очищення. Піст покликаний підготувати тіло і душу до великого свята - Різдва Христового.

Закінчується пост 24 грудня. Останнім днем ​​є Святвечір (напередодні Різдва).

Різдво, церква: фото belta
Різдво, церква: фото belta

У чому суть Різдвяного посту

Суть посту зводиться як обмеження в їжі. Основне правило, дане Богом: наші серця не повинні бути обтяжені обжерливістю та пияцтвом.

Сенс посту — боротьба з гріхами шляхом помірності від низки продуктів, а не через фізичне виснаження. Ось чому всім, хто постить, слід розраховувати свої сили. Піст — це аскетична праця, яка потребує досвіду. Вчитися постити потрібно поступово, починаючи з відмови від страв, що містять м'ясні та молочні продукти, по середах та п'ятницях протягом усього року.

Ті, хто намагається перейти від непостійного голодування до раптового суворого посту, швидше за все, підірвуть своє здоров'я або стануть нетерплячими та роздратованими через почуття голоду. Така прагнення змушує гніватися на оточуючих, а сам пост стає нестерпним. І, зрештою, люди просто повністю відмовляються від цієї практики.

Щоб було легше тримати пост, кількість їжі, що споживається, потрібно скорочувати поступово, крок за кроком. Кожен повинен визначити скільки їжі йому достатньо, а потім поступово зменшувати щоденне споживання їжі до оптимальної кількості. Завдяки цьому правилу організм не ослабне, і людина зможе виконати свою повсякденну роботу.

Тим, хто хоче дотримуватися посту, слід піти за порадою до досвідченого священика, розповісти йому про свій духовний стан і фізичне самопочуття, а також попросити благословення.

Різдвяний піст 2020
Різдвяний піст 2020: Facebook

Дні посту вважаються священними, тому віруючі мають присвятити їхнім подвигам благочестя. Ці дні відрізняються від святкових та робітників. У святкові дні Церква закликає дякувати Богові і святим за великі Божі справи, а під час посту — примиритися з Богом і "брати участь" у земному житті, стражданнях і смерті Ісуса Христа. Свята схиляють до духовної радості та надії, а піст – до каяття та сліз. З духовних радощів у період свята Церква благословляє велику трапезу, а в дні посту наказує помірну їжу.

Пост призначений не для того, щоб сильно послабити наше тіло, а для того, щоб зробити його сильним.

Тілесний піст без духовного безглуздий для спасіння душі. Навпаки, якщо людина, яка утримується від їжі, сповнена почуттям своєї переваги, це може стати духовно шкідливим. Справжній піст пов'язаний з молитвою, покаянням, викоріненням зла, прощенням образ, відмовою від пристрастей, слабкостей та розваг. Пост - це не самоціль, а лише спосіб стримування наших тілесних бажань та звільнення від гріхів. Без молитов і покаяння він перетворюється на просту дієту.

У період посту потрібно натхненно молитися, навідуватися до храму, сповідатися та причащатися.

Заборони на Різдвяний піст

Різдвяний піст 2020
Різдвяний піст 2020: Facebook

У цей час не прийнято проводити певні світські обряди: грати весілля, розлучатися, гучно святкувати дні народження.

Одружуватися і виходити заміж особливо суворо забороняється на Різдвяний піст.

Також не варто співати, танцювати, ходити до клубів.

Єдиним обрядом, який дозволяється проводити у Пилипів піст є хрещення. Хрестити дітей припустимо будь-якого дня даного посту.

Протягом сорока діб, даних нам Пилиповим постом, ми повинні відмовлятися від споживання таких продуктів, як м'ясо, яйця, молоко, сир, олія. Іноді навіть забороняється їсти рибу. Вживання останнього продукту під час Різдвяного посту обмежується у понеділок, середу та п'ятницю. Під заборону цими днями потрапляють також алкогольні напої.

Церковне правило вчить нас, чого ми повинні уникати під час посту. Ті, хто дотримується посту, повинні суворо дотримуватися правил якості їжі. Заборонені продукти вважатимуться брудними, лише неприйнятними.

Всім віруючим слід пам'ятати, що в період посту не варто сваритися, кричати, злитися та заздрити. Якщо ви тримаєте на кого гнів — варто пробачити своїх кривдників.

Різдво, фото: Unian
Різдво, фото: Unian

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна їсти.

Раніше ми повідомляли, що Різдвяний піст-2023 за новими датами: що потрібно обов'язково зробити до 15 листопада, правила 40 днів.