У церковному календарі це день вшанування пам'яті святителя Григорія Чудотворця, єпископа Неокесарійського.

Інші назви свята: "Григорій", "Нікон", "Зустріч Сівера", "Предзим'я". Зимовказівником день називався тому, що визначав яка буде погода настає взимку. У народі його також прозвали Сівером, оскільки в ці дні починав дмухати холодний північний вітер.

Григорій Чудотворець, фото:Храм Большое Вознесение
Григорій Чудотворець, фото:Храм Большое Вознесение

Наші пращури розважалися дуже цікавим способом, вони "закочували зиму". Дорослі та діти кидали один одного сніг і каталися в ньому. Колеса теж катали, то намагалися дізнатися, якою буде погода взимку. Якщо колесо далеко покотилося, то зима буде з відлигами. Дивилися і просто за погодою – до полудня показує, якою буде погода у першій половині зими, а після – у другій.

Жінкам можна провести день за в'язанням. Є повір'я, що всі речі, які пов'язали на Григорія, будуть найтеплішими. Такий одяг захищатиме від вітру, холоднечі та хвороби. Шкарпетки будуть особливо теплими і підійдуть для найсуворіших днів зими. Краще робити їх вовняними. Раніше на таку вовну навіть намовляли особливі слова та 9 разів читали "Отче наш".

Популярні новини зараз
Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Стосується всіх споживачів: "Київводоканал" дав час до 30 квітня Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

В'язані шкарпетки, фото: Lachat.ru
В'язані шкарпетки, фото: Lachat.ru

Також це чудовий день для господарок, він ідеально підійде, щоб передати досвід молодшому поколінню. Матері можуть навчити дочок готування, в'язання, шиття, як вести сімейні справи. Якщо є щось інше, ніж ви колись хотіли б поділитися, теж розкажіть. Так чинили і ворожки, і ворожки, навчали наступників своїм навичкам.

Можна сьогодні загадати бажання на гілочках дерев. Їх потрібно помітити насічкою чи ниточкою та закопати у сніг. Якщо 9 днів палиця лежить на місці, то Вищі сили ваше прохання не почули, а от якщо зникло, то ваше бажання збудеться.

Ще постарайтеся задобрити птахів та тварин. Дайте їм їжу, запустіть у будинок погрітися, побудуйте годівниці. Це допоможе їм пережити сувору зиму. Можете зробити це разом із дітьми і навчити їх так співчутті.

Білка
Білка

Що не можна робити 17 листопада

У цей день постарайтеся, як тільки можна, захиститися від псування та пристріту. Не слухайте пліток. У жодному разі не міряйте чуже кільце, інакше будете нещасливі у шлюбі. І не забувайте, що зараз Різдвяний піст, тому постарайтеся не грішити і дотримуватись правил харчування.

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна їсти.

Раніше ми повідомляли про новий церковний календар: які зимові свята українці відзначатимуть уже у листопаді.