У православному календарі це день вшанування пам'яті мученика Іринарха Севастійського.

Інші назви свята: "Іринархів день", "Степани зимові", "Пташка сойка".

Святий Іринарх, фото: ikona7.ru
Святий Іринарх, фото: ikona7.ru

Цього дня є найголовніша традиція – постаратися будь-яким способом залучити до свого подвір'я сойку. Її вважали пташкою-віщуньею, бо вірили, що на її крилах є два дзеркальця, в яких можна побачити своє майбутнє. Якщо вона прилетить до вашої оселі і заспіває пісню, то це гарний знак. Ідіть за нею, а вона приведе вас до щастя.

Також сойка вміє імітувати різні звуки, наприклад тварин, птахів та людей. Якщо вона кричить грубо, то буде біда. А якщо тонко співає, то чекайте радості, весело і задерикувато – до веселощів.

Популярні новини зараз
Навіть терти не доведеться: як почистити килим копійчаними засобами Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Можна провести особливий грошовий ритуал, щоб розбагатіти. Візьміть монетки і киньте їх у кучугуру. Потім дістаньте по одній і примовляйте: "Гроші в снігу побували, сили в ньому набрали. Буде їх тепер багато, як купа цього кучугури." Коли зберете всі монети, то покладіть їх до інших грошей на добу. Тоді вони насичать своєю енергією та інші гроші, тому ваше багатство збільшиться.

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Жінки можуть зв'язати сойчину ковдру. Для цього треба використовувати різні нитки та яскравіше. У важкі хвилини їм потрібно тільки сховатись, і тоді під ковдрою вам прийдуть вірні рішення. Виносити його з сім'ї не можна, а прати слід окремо від усіх речей. Звичайно, воно призначене для рідкісних та найважчих випадків, а не для використання щодня. Якщо ковдра прохудилася, його потрібно розпустити і зв'язати нове.

Так як сойку вважають речей птахом, то не дивно, що в її свято займаються ворожіннями та пророцтвами. Найпоширеніше – на бобах. Так можна передбачити майбутнє у коханні, сім'ї, будинку, здоров'я та грошах. Також читають змови на удачу та здійснення задуманого.

Сойка, фото: Пикабу
Сойка, фото: Пикабу

Можна провести замовляння, щоб вам завжди щастило. Для цього слід зібрати чистий сніг, яким не ходили, занести його в будинок, розтопити і вмиватися його водою. При цьому кажіть: "Як по сніжку ніхто не ходив, так і мені, щоб ніхто не насолив. У всьому щаститиме, удачу на санях не відвезти. Амінь. Амінь. Амінь". А залишки води вилийте біля вхідних дверей.

Цього дня не можна лаятись, краще стримувати свої емоції та бути розсудливими. Постарайтеся не прибирати будинок увечері, щоб не відсвяткувати Різдво з нечистю. А також не варто позичати нічого сусідам, бо можна віддати своє щастя. Не робіть винятків навіть для цукру, солі та хліба.

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна є.

Раніше ми повідомляли про новий церковний календар: які зимові свята українці відзначатимуть вже в листопаді.