Цього дня Православна церква вшановує пам'ять одного з найшанованіших на Русі святих — Миколи Угодника або, як його ще називають, Чудотворця.

Інші назви свята: "День святого Миколая", "Микола", "Ніколін день", "Микола морозний", "Зимник". У народному православ'ї день завершує триденний святковий комплекс: Варварін день, Савін день, Ніколін день.

Цього дня у всіх церквах відбуваються богослужіння. Віруючим вранці потрібно піти до церкви, а також випити три ковтки святої води та просвірі. Обід має бути скромним, тому що все ще йде Різдвяний піст.

Вночі заведено класти під подушку дітям подарунки. Зазвичай це іграшки та солодощі, але в наш час подарунком може бути будь-що. Часто у школах навіть дарують сюрпризи із солодощами. А ось тим, хто завинив, потрібно покласти під подушку хмиз. Це буде натяк від Миколи, що він все бачить, і дитина за свої витівки може отримати лозинкою.

Популярні новини зараз
Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

День святого Миколая, фото: Униан
День святого Миколая, фото: Униан

Традиційне печиво цього дня – миколайки, з пісного тіста. Готують також пироги з капустою, грибами, картоплею, вареники, борщі та їдять соління. Раніше ще молодь влаштовувала гуляння на площі з піснями, хороводами та катанням на санях. Потім ходили будинками і співали пісні, бажали всім здоров'я. За це їм давали солодощі та гроші.

Кожна людина обов'язково має зробити хоча б одну добру справу. Можете роздати милостиню, нагодувати нужденних, зігріти жебрака чи принести подарунки багатодітним сім'ям. І не забувайте, що час уже готуватися до Нового року та Різдва. Саме час обрати подарунки для друзів та знайомих, прикрасити будинок та навести порядки.

Ще цього дня просять Миколу Чудотворця, щоби він і у вашому житті створив диво. Можете загадати бажання, і воно здійсниться. Тільки цього треба дуже захотіти, тоді Микола допоможе.

Церква, молитва, фото: Знай.ua
Церква, молитва, фото: Знай.ua

Що не можна робити 6 грудня

Не можна сьогодні відмовляти в милостині, у проханнях, особливо від знедолених. Також постарайтеся не сумувати, тому що поганий настрій може принести дуже холодну погоду. Також гнів і дратівливість може погано вплинути на ваше здоров'я. Будьте уважнішими до ближніх. І ще не забувайте, що ще йде Різдвяний піст, тому потрібно обмежувати себе в їжі та у багатьох справах.

Нагадаємо про Різдвяний пост-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна є.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви до Господа, які має знати кожна мама: діти будуть захищені та щасливі.