Відомий сімейний психолог та шоумен Дмитро Карпачов поділився цікавими порадами про те, як потрібно реагувати на несумлінний вчинок дитини. Так як зачстую діти не думають про наслідки своїх дій і схильні діяти "згарячи", іноді своїм бурхливим невдоволенням ми можемо зіпсувати психіку дитині.

У своєму Instagram він описав ситуацію, коли дитина, можливо, без роздумів, витратила гроші на обід однокласників. У першому випадку, реакція типова - осуд вчинку і, на жаль, часто осуд особистості.

Дмитро Карпачов, фото Знай.ua
Дмитро Карпачов, фото Знай.ua

"Отже, ідіота шматок, як можна бути таким тупим? Навіщо ти це зробив?, – така груба реакція може бути з боку батька. І вона є неправильною.

Популярні новини зараз
На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа Тарифи на воду викликали паніку: прогнозують зростання цін та звільнення Охоронці "Укрзалізниці" влаштували п'яно-криваву бійку: пасажири в шоці від побаченого Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Однак така жорстка критика може зашкодити самооцінці дитини.

Другий тип реакції – продуктивніший. Замість засудження особистості, батьки можуть наголосити, що вчинок був поганим, але це не визначає особистість дитини: "Як же так вийшло, що такий хороший хлопчик зробив такий поганий вчинок?"

Дитина зі смартфоном. Фото Freepik
Дитина зі смартфоном. Фото Freepik

Дмитро сподівається, що ви помітили у другому варіанті, як ми засуджуємо сам вчинок і наголошуємо, що з особистістю дитини все чудово. Ти гарний, просто вчинив недобре.

Карпачов також відзначив народну мудрість про спадковість характеру, натякаючи на те, що діти успадковують багато від своїх батьків.

"Хоча тут я, напевно, згадав би народну мудрість про те, що яблуко від яблуні...ну, ви розумієте, яка яблуня, таке і яблуко."

Такий підхід до вчинків дитини допомагає уникнути негативного впливу на її самооцінку та розвиває розуміння правильності та неправильності без засудження особистості.

Також наш портал повідомляв, учасниця "Супермами" наїхала на знімальну групу через запитання маленькій дівчинці: "Добилися, щоби заплакала"

Вам буде цікаво дізнатися про те, що "Він зламав мені ногу": учасниця "Супермами" розповіла про сімейну трагедію, яка обурила українців