Існує народне свято, яке називають Зосима Пасічник. Його так назвали, бо сьогодні Православна церква згадує про пустельника Зосима Кілікійського.

Хоча у наших пращурів цей день більше асоціювався із Зосимою Соловецьким. Він заснував Соловецький монастир, є покровителем бортників та бджолярів. Ось лише його день відзначають навесні.

Свята 17 січня, фото: Православная жизнь
Свята 17 січня, фото: Православная жизнь

Сьогодні обов'язково треба з'їсти бодай трохи меду. Краще, звичайно, взагалі перейти на нього із цукру, але навіть одна ложечка може допомогти покращити ваше здоров'я. На столі обов'язково поставте не тільки сам мед, а й будь-які страви з нього. Це може бути медовик, пряники, свинина із медом. Так ви покажете свою повагу святому.

Свята 17 січня, фото: 24 канал
Свята 17 січня, фото: 24 канал

Популярні новини зараз
На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю 2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Є народне повір'я, що під кінець Святок найбільше шкодить людям різна погань. Тому був дуже дивний та цікавий обряд. Наші пращури збиралися разом, жінки і чоловіки вбиралися в кожухи навиворіт, брали кочергу і виходили на ходу. Людині на чолі її давали ще подобу смолоскипа. Так біля кожного будинку проходили і відганяли нечисть, погрожували їй тумаками, а потім вдавали, що б'ють одного з учасників ходи по кожусі кочергою.

Також була традиція розпалювати вогонь, як символ світла та сонця, раділи, що змогли вигнати злі сили. Навколо нього водили хороводи і скакали через нього, як на Івана Купала. Щоб викинути свою недугу, потрібно було потерти хворе місце тканиною білого кольору, а потім кинути в багаття і сказати:«Гори в багатті, а не живи в мені».

Ще іноді цей день називають Чортополохом. Така назва походить від того, що використовували цю рослину, яка не тільки може вилікувати від різних недуг, а й відігнати нечисту силу. За тиждень його потрібно покласти під подушку, у кути будівель, а сьогодні дістати та віднести знахарям, які зварять із нього амулет із використанням воску та ладану. Таку річ ховають у ладанку, саму квітку потрібно зашити у ворота, якщо ви збираєтеся далеко їхати, щоб ніхто не навів порчу, і чорти не сплутали дороги.

Чортополох, фото з вільних джерел
Чортополох, фото з вільних джерел

Якщо ж у вас останнім часом фінансові труднощі, то є ймовірність, що у вашому будинку оселилися злидні, а вигнати їх можна саме сьогодні. Вранці візьміть ікону Ісуса та обійдіть з нею будинок за годинниковою стрілкою. При цьому читайте "Отче наш". І злидні мають піти.

Кошмар, що приснився в ніч з 4 січня, не віщий, але може містити попередження про те, як не потрібно чинити. Не варто ігнорувати пораду зі сну.

Вагітним не можна в'язати та шити.

У цей день не можна ходити по дому босоніж.

Не варто 4 січня проколювати вуха, ніс, пупок та інші частини тіла - проколи довго гояться.

Категорично заборонено ображати тварин, бити та кричати на них.

Нагадаємо, що після цих слів ви будете під надійним захистом Господа: маловідома молитва, яку стоїть знати.

Раніше ми повідомляли, що часу залишилося зовсім мало: коли потрібно вбирати ялинку у 2023 році, думка психологів.