7 січня, відзначається народне свято Іванів день (дата за старим стилем – 20 січня).

У церковному православному календарі це день Собору святого Пророка, Предтечі та Хрестителя Іоанна. Іоанн Предтеча народився в сім'ї, яка жила за законами Мойсея. З юних років він присвятив себе служінню Богу і до 30 років прожив в Юдейській пустелі, далеко від людей. Іван носив простий одяг, дотримувався постів і молився. Він хрестив юдеїв (проводив обряд очищення водою) та закликав їх до покаяння.

У біблійних оповідях викладено, що Іоанн Предтеча, будучи останнім пророком, передбачив пришестя Ісуса Христа, а потім хрестив Його у водах Йордану.

Ще це свято іноді називають Бражником, оскільки цього дня було прийнято «запивати» все зло на землі. Люди розмовляли: "Святкуй раз на місяць — будеш веселим; засвяткуєш щодня — будеш голим. Перш ніж сісти за стіл, потрібно було випити водохресної води, щоб не хворіти цілий рік.

Популярні новини зараз
На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось НМТ 2024: абітурієнтам розповіли, кому не світить вступ до ВНЗ Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

У період між Різдвом та Масляною за традицією масово святкували весілля. Тому "запивали" та щастя дівоче. Вважалося, що якщо у цей день "обмити" горе шлюбу без взаємного кохання, то в сімейному житті майбутню дружину чекає мало сліз.

Крім того, на Івана багато хто робив обрядове годування худоби. Домашніх тварин пригощають хлібом із сіллю чи млинцями. Люди вірили, що проведення такого обряду допомагає підвищити їхню чисельність.

Закінчення святкових гулянь означало повернення до звичного життя. Наприклад, на посиденьки знову потрібно було приходити з роботою: "Після Івана Предтечі хто не робить, того б'ють у плечі" (у святкові дні молодь на посиденьках тільки веселилася). Однак у деяких місцях день все ще був святковим, жодних робіт не виконували.

У це свято є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • відмовляти у допомозі;
  • поганословити, грубити, лаятись;
  • збирати плітки.

За народними прикметами не слід у цей день давати і позичати і перераховувати дрібні гроші - можеш опинитися на "міли", а також приймати подарунки від незнайомих людей. Водночас відмовляти у проханнях рідним теж не варто.

Щаслива родина, фото: Знай.ua
Щаслива родина, фото: Знай.ua

Нагадаємо, що після цих слів ви будете під надійним захистом Господа: маловідома молитва, яку стоїть знати.