Ліліана Гірап – перша жінка-пілот Boeing 737 румунської авіакомпанії Tarom. В інтерв'ю виданню Mirror вона розкриває завісу таємниці та ділиться унікальними подробицями роботи командира комерційного літака.

Статистика свідчить, що шанси стати жертвою авіакатастрофи вкрай малі – лише 0,000001% літаків зазнали аварії за останнє десятиліття. Однак страх перед польотами все ще глибоко вкоренився у свідомості багатьох людей. Про це повідомляє Mirror.

Літак Jet2, скріншот: Youtube
Літак Jet2, скріншот: Youtube

Ліліана пояснює, що екіпаж проходить ретельну підготовку до реагування на будь-які надзвичайні ситуації – від збоїв у гідравлічній системі до повної зупинки всіх двигунів.

"Немає жодної секунди, коли ми думаємо, що літак розіб'ється і потрібно звертатися до пасажирів з оголошенням", - зазначає вона.

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів Для ФОП вступили у дію нові правила Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

За форс-мажорних обставин пріоритетом для екіпажу є пілотування та оперативне вирішення проблеми, а не сполучення пасажирів. В екстремальних ситуаціях, коли падіння здається неминучим, пасажири, ймовірно, не отримають жодного попередження, оскільки всі зусилля будуть спрямовані на порятунок.

BBN Airlines, літак, фото з відкритих джерел
BBN Airlines, літак, фото з відкритих джерел

Роль екіпажу в таких випадках полягає в "управлінні натовпом" та забезпеченні максимальної безпеки пасажирів.

"Щойно ми дізнаємося, що загроза пройшла, і попереду на нас чекає планове приземлення, тоді вже робимо оголошення", - зазначає вона.

Нагадаємо, працівниця круїзного корабля розлютилася через одну скажену "звичку" пасажирів.

Як повідомляв "Знай.uа", не тільки смартфони та ноутбуки: якою могла бути машина від Apple

Знай.ua писав, пілоти літака заснули під час рейсу: на борту було 153 пасажири