Віруючі православної церкви в цей день вшановують пам'ять святого Алексія, людини Божої. Інші назви свята: "Олексій", "Олексій - Божа людина", "Олексій Водотек", "Солногрій".

У цей день почитали березу, бо вона символізує чистоту, мир та гармонію. Потрібно сьогодні зібрати березовий сік та бруньки берези.

З соку роблять звар з прянощами і медом, а березові бруньки наполягають на вині або маслі, щоб зробити бальзам, що загоює, або ж ліки від ревматизму. Вважається, що сьогодні всі березові дари мають цілющу силу, а сік робить людину здоровішою.

Пасічники вже можуть виставляти вулики, але якщо вже немає морозів і снігу. Якщо ж ще було дуже холодно, то пасічник приходив до бджіл, чіпав вулики рукою і говорив бджолам готуватися до роботи.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Що не можна робити 17 березня

У наші пращури існувала заборона на носіння нового та неношеного взуття у цей день. Ніхто точно не знав, з чим пов'язана така заборона, але всі її дотримувалися.

Поганою прикметою в день Герасима вважається спати допізна. Краще встати якомога раніше, і тоді всі справи вдаватимуться.

Прикмети погоди 17 березня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Птахи почали посилено будувати гнізда – до швидкого потепління.
  • Якщо весь сніг розтанув без сліду, то мінусової температури в березні більше не буде.
  • Наші пращури помітили, якщо у цей день мороз, то весна буде холодною.
  • Веселка у цей день з'явилася - до сильного вітру та погіршення погоди.

Весна, фото: Unian
Весна, фото: Unian

Нагадаємо, що залишилося кілька днів: 2 найважливіші молитви у Великий піст.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно провести Першу Седьмицю, правила Чистого понеділка та особливі богослужіння.