Щорічно 19 березня відзначається народне свято Дарія Брудна (за старим стилем – 1 квітня). Для православних віруючих це дата вшанування пам'яті святої мучениці Дарії Римської та її чоловіка Хрісанфа .

Наші пращури прозвали день "брудним" тому, що сніг, що тане під променями сонця, перетворювався на чавкаюче місиво.

Дарія Брудна 19 березня: традиції свята

Цього дня прийнято молитися святій Дарії за благополуччя та щастя у сім'ї. У цей день зазвичай тане сніг, який все перетворює на бруд. Але боятися її варто лише людям із поганими думками. Згідно з народним повір'ям, Дар'я їх обов'язково "помітить" брудом. З цього приводу в народі казали: "Дар'я ополонки обгадала".

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Дівчатам рекомендується на Дарію Брудну влаштовувати якнайбільше розіграшів. Вважається, що краще вона впорається, тим менше її обманюватиме майбутній чоловік. Наші пращури помітили, якщо у цей день погода буде невелика. Яка погода у цей день - така і 1 жовтня.

У народі вірили, що 19 березня прокидається домовий. Крім традиційного частування у вигляді молока, каші та свіжоспеченого хліба, його потрібно було ще порадувати чимось смішним. Інакше він почне мститись господарям і пустувати.

Домовий, ілюстрація: Олег Коваленко
Домовий, ілюстрація: Олег Коваленко

Що не можна робити 19 березня

Категорично заборонено ображати птахів, руйнувати їх гнізда та рубати дерева, на яких оселилися птахи. Не можна різати на м'ясо свійську птицю.

Якщо наснився гарний сон, то про нього не можна нікому розповідати, інакше точно не справдиться.

У цей день постарайтеся бути акуратними, не бруднитися і не носити брудний одяг та взуття. Не можна лягати у ліжко у вуличному одязі.

Нагадаємо. що залишилося кілька днів: 2 найважливіші молитви у Великий піст.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно провести Першу Седьмицю, правила Чистого понеділка та особливі богослужіння.