У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті святителя Кирила Катанського (Сицилійського) єпископа.

Російський народ, як часто буває, переінакшив ім'я святителя на свій лад, вклавши в нього новий зміст. Казали, що день Катаніка — остання можливість покататися на санчатах з гір по снігу, що тане. Інші назви свята: "Кирилл", "День Кирила Качальника", "Качальник", "Колодезниця".

Раніше вважалося, що сьогодні вже можна міняти взуття із зимового на легше, але треба бути обережнішим, щоб не захворіти. Раніше від лихоманки захищалися гарячим вугіллям та золою, які загортали в тканину та прикладали до хворого місця. Але в наш час є дієвіші способи: краще харчуйтеся, займайтеся спортом, пийте вітаміни і постарайтеся не одягатися так, щоб вам було жарко.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Також необхідно в цей час частіше ходити в лазню, а на вулицю виходити без шапки, вважається, що тоді хвороба не причепиться. Але слухайте свій організм, якщо вам холодно, не варто одягатися занадто легко.

Є ще один ефективний метод від застуди з підвищеною температурою. Потрібно переодягнутися у вивернутий задом наперед одяг. Наші пращури навіть намагалися обманювати хвороби, наприклад, писали на хаті "Нікого немає вдома" або на ланцюжок з натільним хрестом прив'язували папірці з молитвами.

Також не варто забувати, що зараз ще триває Великий піст, треба бути добрішими, смиреннішими, дотримуватися заборон у їжі і більше турбуватися про власне душевне здоров'я.

Що не можна робити 21 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - пліткувати, хвалитися, заздрити, засуджувати, відмовляти у допомозі, сумувати. Триває Великий піст 2024, тим, хто постить, у цей день належить сухожер.

Народні прикмети категорично забороняють лаятися з будь-ким або бажати зла - незабаром погане повернеться назад.

Нагадаємо. що залишилося кілька днів: 2 найважливіші молитви у Великий піст.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно провести Першу Сьомицю, правила Чистого понеділка та особливі богослужіння.