Наші пращури помітили, якщо у цей день погода хороша, то й осінь буде такою.

Були й інші назви свята: "День берези", "Весняна березка", "Кирилл", "Іван-пустельник", "День святого Марка", "Марків день".

Існує повір'я, що цього дня у берези з'являється цілюща сила. Так шанобливо ставилися до неї, тому що за християнським переказом, під нею ховалися від негоди Богородиця з немовлям Ісусом. Також цього дня відзначають день пам'яті єпископа Марка Арефусія.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Звичайно більшість традицій, обрядів і ритуалів пов'язані саме з березою. З першими променями сонця раніше ходили в ліс, щоб послухати березу, чи вже є сік, а також збирали цей сік і робили з нього збитень. Часто зараз заборонено самостійно збирати березовий сік, оскільки це шкодить деревам. Але можна купити такий сік у магазині. Він має лікувальну силу.

Сімейним парам та закоханим потрібно випити сік біля берези з ємності, яку потім треба закопати якнайглибше, щоб ніхто не зміг викопати, тоді кохання збережеться на довгі роки.

Також можна підійти до берізки просто порадитись. Її треба обійняти і пошепки розповісти про свої проблеми, вважається, що вона дасть відповідь. Якщо хтось хворіє в сім'ї, можна легенько вдарити його березовим прутиком, людина має одужати, або можна просто піти в лазню з березовими гілками.

Дівчата можуть прийти до берези і попросити нареченого, на гілку потрібно повісити стрічки з кіс і попросити дерево позбавити їх самотності. Одну гілочку відламують і несуть додому, ставлять у воду, чекають, поки зацвіте. Якщо зацвіла, повір'я справдиться.

Для захисту будинку від блискавок, вогню та нечисті потрібно в дах встромити березову гілочку.

Береза ​​/ фото: скріншот Youtube
Береза ​​/ фото: скріншот Youtube

Що не можна робити 29 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, злитися, поганословити, заздрити, ображатися і ображати будь-кого, відмовляти у допомозі. Триває Великий піст 2024, тим, хто постить, у цей день належить сухожер.

Цього дня заборонено рубати та пиляти дерева, а також розпалювати багаття – це вважається гріхом. За народними прикметами не слід прати, шити, займатися рукоділлям.

Нагадаємо, що залишилося кілька днів: 2 найважливіші молитви у Великий піст.

Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно харчуватися, приклади страв та навіщо взагалі постувати.