На межі наукового прориву, коли людство зробило крок у майбутнє трансплантології, сталася трагічна подія. Рік Слейман, 62-річний американець, який страждав на термінальну стадію хвороби нирок, став першою людиною у світі, якій лікарі пересадили генетично модифіковану нирку свині.

Однак, на жаль, майже через два місяці після цієї унікальної операції він відійшов у вічність. Про це повідомляє ВВС.

Пересадка нирки, скріншот: Youtube
Пересадка нирки, скріншот: Youtube

Трансплантація органів від однієї біологічної істоти до іншого, так звана ксенотрансплантація, розглядалася як потенційне вирішення проблеми дефіциту донорських органів у всьому світі.

Лікарі Массачусетської загальної лікарні в Бостоні зробили безпрецедентний крок, пересадивши Ріку Слейману генетично модифіковану нирку свині 16 березня 2024 року. Процедура супроводжувалась ретельною підготовкою. Шкідливі гени були видалені, а певні гени людини додані для покращення сумісності з організмом реципієнта.

Популярні новини зараз
Пенсія зросте і без індексації: стареньким пообіцяли доплачувати майже 1000 грн Дадуть лише тиждень: кому необхідно повторно оновити облікові дані Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Українців ловитимуть посеред вулиці — ТЦК отримали нові повноваження по перевірці документів
Показати ще

Крім того, ендогенні ретровіруси свиней були інактивовані, щоб усунути ризик інфікування людини.

Пересадка нирки, скріншот: Youtube
Пересадка нирки, скріншот: Youtube

Після трансплантації лікарі підтвердили, що Рік Слейман більше не потребував діалізу, оскільки новий орган функціонував належним чином. Однак, на жаль, 12 травня 2024 року лікарня повідомила про смерть пацієнта, яка, за їхніми словами, не була пов'язана з трансплантацією.

Нагадаємо, пенсіонер був у шоці від поведінки сина-мільйонера в ресторані: його принизили прямо там

Як повідомляв "Знай.uа", господарі кинули цуценя на парковці і змилися, але пухнастик побіг прямо за ними: що сталося потім

Знай.uа писав, дівчина виграла Porshe, але на цьому "плюси" закінчилися: чому їй не пощастило