Вплив нашого харчування на здоров'я – тема, яка завжди знаходиться у центрі уваги вчених. Протягом десятиліть вони намагаються з'ясувати фактори, що призводять до розвитку різних захворювань та способи їх запобігання.

І нещодавно дослідники наблизилися до розгадки того, як знизити ризик виникнення хвороби Паркінсона – допомогти може звичайна кава. У масштабному дослідженні міжнародна група вчених виявила закономірність: люди, які споживали каву, мали нижчі шанси розвитку хвороби Паркінсона в порівнянні з тими, хто уникав цього напою.

Кава. Фото: скрін youtube
Кава. Фото: скрін youtube

Проаналізувавши рівні основних метаболітів кофеїну в крові учасників, дослідники підтвердили зворотний зв'язок між цими показниками та ризиком захворювання.

Результати вражають: у 25% найзавзятіших любителів кави ймовірність розвитку хвороби Паркінсона була на 40% нижчою, ніж у людей, які не вживали цей напій. Хоча рівень зниження ризику варіювався від 5 до 63% залежно від країни походження учасників дослідження, вчені одностайні – кава справді має захисний ефект.

Популярні новини зараз
Комунальники зробили попередження для всіх, хто має лічильники: переплати не уникнути Продаж квартири зажене у мінус: нові податки на нерухомість з’їдять весь прибуток Асфальт буде плавитись під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода Олена Бюн розповіла, хто насправді замовив убивство Ірини Фаріон
Показати ще

Ціни на каву, скріншот: YouTube
Ціни на каву, скріншот: YouTube

Незважаючи на те, що механізм цього явища досі не повністю розкритий, науковці висувають припущення. Можливо, кофеїн та його компоненти допомагають підтримувати належний рівень дофаміну у мозку людини. Відомо, що хвороба Паркінсона пов'язана зі зниженням кількості цього нейромедіатора через загибель певних нервових клітин.

Нагадаємо, як уберегти здоров'я після 60 років: ці продукти мають бути в раціоні кожного пенсіонера

Як повідомляв "Знай.uа", коли краще вечеряти, щоб потім не плакати через проблеми зі здоров'ям: так рано ви цього ще не робили

Знай.ua писав, коліна перестануть хворіти раз і назавжди: вчені пояснили, що потрібно робити