Вплив нашого харчування на здоров'я – тема, яка завжди знаходиться у центрі уваги вчених. Протягом десятиліть вони намагаються з'ясувати фактори, що призводять до розвитку різних захворювань та способи їх запобігання.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяІ нещодавно дослідники наблизилися до розгадки того, як знизити ризик виникнення хвороби Паркінсона – допомогти може звичайна кава. У масштабному дослідженні міжнародна група вчених виявила закономірність: люди, які споживали каву, мали нижчі шанси розвитку хвороби Паркінсона в порівнянні з тими, хто уникав цього напою.
Проаналізувавши рівні основних метаболітів кофеїну в крові учасників, дослідники підтвердили зворотний зв'язок між цими показниками та ризиком захворювання.
Результати вражають: у 25% найзавзятіших любителів кави ймовірність розвитку хвороби Паркінсона була на 40% нижчою, ніж у людей, які не вживали цей напій. Хоча рівень зниження ризику варіювався від 5 до 63% залежно від країни походження учасників дослідження, вчені одностайні – кава справді має захисний ефект.
Незважаючи на те, що механізм цього явища досі не повністю розкритий, науковці висувають припущення. Можливо, кофеїн та його компоненти допомагають підтримувати належний рівень дофаміну у мозку людини. Відомо, що хвороба Паркінсона пов'язана зі зниженням кількості цього нейромедіатора через загибель певних нервових клітин.
Нагадаємо, як уберегти здоров'я після 60 років: ці продукти мають бути в раціоні кожного пенсіонера
Як повідомляв "Знай.uа", коли краще вечеряти, щоб потім не плакати через проблеми зі здоров'ям: так рано ви цього ще не робили
Знай.ua писав, коліна перестануть хворіти раз і назавжди: вчені пояснили, що потрібно робити