У багатьох випадках психічних розладів медики стикаються з труднощами у встановленні остаточної причини виникнення. Однак результати нового дослідження вказують на те, що такі серйозні захворювання, як психоз та шизофренія можуть бути спричинені добре відомими у медичній практиці бактеріями роду Bartonella.

Про це повідомляє видання Neuroscience News.

Котик, лоток, фото: Знай.ua
Котик, лоток, фото: Знай.ua

Переносниками бартонельозної інфекції є членистоногі паразити – блохи, воші та кліщі. Через їхні укуси переносниками можуть ставати і домашні улюбленці, зокрема кішки.

В даний час вченим відомо про існування 45 видів цих бактерій, 18 з яких загрожують здоров'ю людини.

Популярні новини зараз
"Уникнути відключень - неможливо": якими будуть графіки взимку Повістки поштою: хто точно не отримає запрошення у ТЦК ПФУ скоротив фінансування пенсій: чи уріжуть виплати стареньким Ощадбанк приготував оновлення для клієнтів: не поспішайте перевипускати картки
Показати ще

Один із видів – Bartonella henselae – викликає так звану хворобу котячих подряпин, яка донедавна вважалася легкою короткочасною інфекцією, що спричиняє локальне запалення на пошкодженій котячими кігтями ділянці шкіри.

Однак дослідники з Університету штату Північна Кароліна стверджують, що зараження бартонели може бути причиною виникнення тяжких психічних розладів, зокрема психозу та шизофренії.

Котик. Фото Freepik
Котик. Фото Freepik

Вчені проаналізували зразки крові 116 осіб на наявність бактерій ДНК Bartonella. Виявилося, що у пацієнтів, яким встановлено психіатричний діагноз, ймовірність зараження бартонели втричі вища, ніж у психічно здорових людей із контрольної групи.

Нагадаємо, ви правильно кликаєте свого кота? Вчені дізналися, що найбільше дратує їх найбільше

Як повідомляв "Знай.uа", власник навіть не став сваритися: величезний кіт звалився з неба та розбив машину, на пушистиці ні подряпинки

Знай.ua писав, вовна більше не проблема: як швидко прибрати квартиру від "волосся" кішок і собак