Жінка неодноразово потрапляла у відділення невідкладної допомоги із симптомами, схожими на алкогольне сп'яніння, хоча вона не пила жодної краплі спиртного.

У неї була надмірна сонливість, невиразна мова та запах алкоголю з рота. Виявилося, що в неї рідкісне захворювання – синдром автопивоварні, при якому мікроби в кишківнику виробляють алкоголь.

Мікроби / фото: Livescience
Мікроби / фото: Livescience

Цій жінці, якій 50 років, сім разів за два роки ставили діагноз алкогольного сп'яніння. Щоразу у неї спостерігалися ті ж симптоми: раптова сонливість та стан, схожий на сп'яніння. Це заважало їй працювати та знижувало апетит.

Вона страждала від рецидивуючих інфекцій сечових шляхів (ІМП) і приймала часті курси антибіотиків, що, ймовірно, знищило корисні бактерії в її кишечнику. Це дозволило грибкам, таким як пивні дріжджі та Candida albicans, почати виробляти алкоголь із вуглеводів.

Популярні новини зараз
ТЦК стануть "невидимками" для ухилянтів: про які повноваження говорять Перерахунок тарифів на опалення: скільки українцям доведеться платити взимку Плюс 570 грн щомісяця: в Україні пенсіонерам дозволили отримати "бонус" до основних виплат Газові прилади доведеться відключити: "Газмережі" застерегли кожного споживача
Показати ще

Харчове отруєння. Фото: Youtube
Харчове отруєння. Фото: Youtube

Лікарі припустили синдром автопивоварні, призначили їй протигрибкові препарати та низьковуглеводну дієту, щоб обмежити гриби у поживних речовинах для бродіння. Ці заходи допомогли на якийсь час. Коли вона знову почала вживати більше вуглеводів, симптоми повернулися, але повторний курс протигрибкових препаратів та дієта знову допомогли.

Для відновлення мікробіома кишечнику їй також давали пробіотики, а при інфекціях сечовивідних шляхів призначили вузькоспрямовані антибіотики, щоб не руйнувати корисні бактерії.

Синдром автопивоварні складно діагностувати, оскільки він дуже рідкісний. З його відкриття наприкінці 1940-х років зареєстровано менше 100 випадків.

Читайте також: похмілля теж космічних масштабів? Французи винайшли горілку, настояну на справжньому метеориті

Раніше ми писали про те, що г люк мозку чи серйозна проблема? Експерт з психології розповів про ризики панічних атак

Крім того, Знай.ua повідомляв, у українець видав себе за героя-ветерана і обдурив на гроші тисячі людей: як він насправді втратив кінцівки