Коли настає спекотна погода, багато з нас стикаються з проблемою денного сонливості. Це явище може бути викликане різними факторами і не завжди свідчить про серйозні проблеми. Важливо знати, як впоратися з таким станом і що робити, щоб підтримувати енергійність.

У спекотну погоду метаболізм сповільнюється, а частота серцевих скорочень зменшується. Це нормальна реакція організму на високу температуру, коли він намагається зменшити теплоутворення і пристосуватися до умов.

Спека в Україні. Фото: скрін youtube
Спека в Україні. Фото: скрін youtube

Сонливість може бути також наслідком зневоднення та порушення водно-сольового балансу.

Якщо вставати у спеку не виходить, спробуйте такі поради:

Популярні новини зараз
Звільнення із ЗСУ за власним бажанням: у Раді збираються прийняти важливий закон В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще
  1. Вибирайте легкий одяг з натуральних тканин (лён, бавовна), вільного крою з довгими рукавами. Використовуйте сонцезахисні окуляри, кепки та панами.
  2. Переносьте тренування на ранок або вечір, уникайте інтенсивних навантажень під час найвищої спеки.
  3. Проводьте час в приміщенні або під навісом у найспекотніші години, уникайте прямого сонячного світла.

Щоб підтримувати водно-сольовий баланс в спеку:

як і скільки пити води. Фото: Youtube
як і скільки пити води. Фото: Youtube

  • Пийте воду невеликими порціями, уникаючи солодких, газованих і кофеїнових напоїв. Найкраще пити чисту воду або мінеральну воду.
  • Ці продукти допомагають відновити рівень електролітів і підтримувати водно-сольовий баланс. Корисні також свіжовижаті соки.

Безпричинна сонливість, слабкість та зниження працездатності можуть свідчити про різні захворювання, такі як проблеми з щитоподібною залозою, наднирниками, анемія, хвороби нирок або депресія.

Сонливість, Ibtimes
Сонливість, Ibtimes

Легка денна сонливість зазвичай не є ознакою серйозних захворювань і може бути пов'язана з адаптацією до спеки. Однак, якщо ви відчуваєте значну слабкість, яка не відповідає навантаженню, зберігається протягом усього дня, або не зникає у прохолодні дні та після відпочинку, зверніться до лікаря.

Нагадаємо, спека збільшує ризик самогубства: дослідження вчених

Раніше ми писали про те, що спека не стала проблемою: як в Україні змінилися ціни на салатні овочі

Крім того, Знай.ua повідомляв, доведеться ще попотіти: синоптики дали прогноз, яку погоду очікувати в останній місяць літа