Віруючі православної церкви цього дня вшановують пам'ять святих апостолів від 70-ти Єраста, Родіона та ще 4-х братів за вірою.

Інші назви свята: "Родіон", "Родіон Ледолом", "День Ераста", "Міцний наст".

Родіон і Ераст, фото: Вся магия
Родіон і Ераст, фото: Вся магия

За традицією цього дня потрібно встати на світанку та спекти хліб. Його разом із сіллю несуть у храм, щоб освятити. Потім ділять на дві половинки та посипають сіллю. Одну частину можна дати худобі - це принесе йому здоров'я на зиму. Другу ж ховають, щоб дати тварині у разі хвороби. Є прикмета, що такий хліб зможе і вмираючу тварину підняти на ноги. Тому, коли купували корову, свиню чи козу, то завжди вимагали такий шматочок на додачу.

Родіон і Ераст, фото: Вікіпедія
Родіон і Ераст, фото: Вікіпедія

Популярні новини зараз
Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Коли ви будете в церкві, купіть просвірі. Їх потрібно з'їсти на початку сніданку та посипати освяченою сіллю. Так ви зможете відігнати від себе нечисть. А якщо з'їсте освячений хліб із сіллю з тим, кого раніше образили, то зможете помиритись. Так що пекти його потрібно не лише для тварин. У народі є повір'я, що обділені люди ближчі до Бога. Тому їм у цей день дають їжу, гроші, одяг та просять помолитися за ваше здоров'я, удачу та виконання бажань.

Також це чудовий день для мисливців, адже рибалки поки що залишаються без діла. Поки що льоду хорошого на водоймах немає, але вже й не займешся звичайною рибалкою. Була цікава традиція, що якщо 10 листопада сильна негода, то треба вийти на ганок і попросити зиму не злитися, щоб не прийшла біда. До речі, якщо у цей день сонячно, то людина, яка народилася сьогодні, буде дуже щасливою у житті.

сувора зима
сувора зима

Без зайвої потреби не виходьте з дому, краще займіться домашніми справами. А ввечері приготуйте чай із 12 трав, пироги з грибами та капустою. Прийнято ворожити, шити, в'язати, займатися іншим рукоділлям та майструвати. Особливо сильні змови виконання задуманого.

Якщо у вас є бажання, яке ви дуже сильно хочете, щоб справдилося, то потрібно зробити таке. Вранці купіть у храмі свічку. Її треба запалити, в одну руку візьміть освячений хліб і посипте його сіллю. Усе це освячують на Родіона та Ераста. При цьому примовляйте слова: "Освяченим хлібом свято Єраста проводжу, виконання задуманого привітаю. Прошу сили Вищі, допоможіть, виконайте бажання. Амін. Амін. Амін". Далі з'їжте хліб і запийте непочатою водою. Свічку згасіть і зберігайте по подушкою до виконання бажання. А коли воно збудеться, треба знову запалити свічку та дати їй догоріти до кінця.

Свічки. Фото: скрін youtube
Свічки. Фото: скрін youtube

Що не можна робити 10 листопада

У цей день небажано вирушати в далеку дорогу, якщо в останні дні йшов дощ. Якщо немає можливості відкласти поїздку, перед дорогою прочитайте молитву для мандрівників.

Небажано йти далеко від будинку після заходу сонця, особливо в дику місцевість.

У цю дату не можна прясти, але можна шити та вишивати.

У цю дату небажано багато сміятися, голосно веселитися та влаштовувати багатолюдні вечірки.

По дорозі у цей день варто якнайменше контактувати з водою: не мити посуд і підлогу, не купатися і не приймати водні процедури.

Купання кота, скріншот: YouTube
Купання кота, скріншот: YouTube

Нагадаємо про новий церковний календар: які зимові свята українці відзначатимуть уже у листопаді.

Раніше ми повідомляли, що вихідних може побільшати: в Україні хочуть вести нове свято - День подяки Богу