У церковному календарі це день вшанування пам'яті святої Варвари Іліопольської, яка жила наприкінці 3 – на початку 4 століть.

Інші назви свята: "Варвара", "Варвара — ночі урвала", "Варварині морози", "Заваруха", "Жіноче свято".

Великомучениця Варвара, фото: Ярмарка мастеров
Великомучениця Варвара, фото: Ярмарка мастеров

Варварин день вважався "жіночим" святом, тому жінки у цей день кудель не пряли, дозволялося тільки молоти толокно та тріпати льон.

Католики зверталися саме до Варвари під час грози. Її вважали захисницею від блискавки. Православні християни моляться їй, щоб уникнути раптової смерті, коли не встигаєш покаятися. Таку смерть вважали покаранням. А також Варвара – заступниця жінок. Її просять захистити від несправедливого чоловіка, а вагітні моляться про здоров'я для себе та малюка.

Популярні новини зараз
Не виживаєте, а комфортно існуєте: у Мінсоці підрахували, що 7000 грн – норма для українця "Розраховуйте на себе": ДТЕК хоче, щоб українці самі готувалися до зими Забули чек у магазині - потрапили до рук шахраїв: як працює нова схема Українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки
Показати ще

Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде пізньою, то й осінь буде такою. Серед традицій був молебень матерів біля ікони Варвари. Її просили дати дітям здоров'я та захистити їх від зла. Купці, військові, мандрівники і всі, хто має небезпечну професію, просять захистити від раптової смерті та від ударів грози.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

Для господарок це час підготовки до Нового року, коли готують різні солодощі у вигляді пряників та льодяників. Їх потім можна подарувати дітям на День святого Миколая, який незабаром настане. Не можна в цей день прати, білити, місити глину. Рукоділлям займатися можна, але спочатку треба прочитати молитву: Варвара прийшла, все під заборону взяла. Лише шити і в'язати дозволила, коли я слово Боже говорила і тричі сказати "Отче наш". З їжі, якщо не постите, можна приготувати вареники з сиром чи маком. Ними пригощають родину та випадкових гостей. Тільки випадкових, бо не можна запрошувати нікого до себе до хати.

Цвіт вишні, фото: ФотоКто
Цвіт вишні, фото: ФотоКто

Також на Варвару є ворожіння. Щоб дізнатися про свою долю, дівчина може зірвати гілочку вишні і поставити її у воду. Якщо до Різдва вона розпустилася, то в її будинку оселиться удача і щастя, а якщо ні, то варто чекати на хвороби і неприємності. Щоб дізнатися стать майбутньої дитини, мама або бабуся вагітної повинні наліпити багато вареників і тільки в один покласти цукор, а ще один - перець. Вагітна каже: "Перчик попався – синочок дістався, цукру грудка – буде в мене дочурка". Якщо першим попався вареник із цукром – буде донька, якщо з перцем – син.

Вареники з картоплею, фото: Знай.ua
Вареники з картоплею, фото: Знай.ua

Що не можна робити 4 грудня

Цього дня є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • жалітися на життя;
  • лаятися, особливо з родичами, а жінкам - зі свекрухами;
  • займатися рукоділлям – можна поранитися гострими предметами;
  • вирушати у далеку дорогу.

Головна заборона Варваріного дня стосується чоловіків - у це свято їм не можна ні в якому разі лаяти дружин. У народі вважають, що інакше або поперек "скрутить", або суглоби будуть нити, або ж розболиться живіт.

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна є.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви до Господа, які має знати кожна мама: діти будуть захищені та щасливі.