Сьогодні православні вшановують святу Ганну — матір Діви Марії, оскільки саме цього дня вона зачала Богородицю.

Особливу увагу сьогодні приділяли погоді, можна було дізнатися, якою вона буде наступного року. А вагітні жінки мали цього дня постити, не сваритися з людьми і не попадатися на очі хворим та калікам. Також Ганну вважали своїм святом і бджолярі.

У цей день вагітні жінки повинні були дотримуватися посту, уникати сварок і не попадатися на очі хворим та калікам. Також не можна було розпалювати вогонь, вишивати, в'язати, працювати, щоб не нашкодити дитині. Люди вважали, що якщо розпалити вогонь, то так жінка залишить на тілі немовляти мітку, а через заплутані нитки пуповина обов'ється навколо малюка. Убогі могли передати свою потворність, а якщо жінка переступить через гострий предмет, пологи будуть важкими, а дитя болючим.

Популярні новини зараз
ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Це було і свято для бджолярів, вони приходили в омшаники прочитати змову, щоб бджоли були здорові та принесли багато меду. Вважалося, що цього дня вовки збираються у великі зграї та дуже небезпечні. А селяни вважали, що цей день найкоротший і темніший у році. Навіть вірили, що відбувається бій між силами світла та силами темряви. Але світло завжди перемагає і новий промінь сонця народжується наступного дня як початок нового життя.

Що не можна робити 9 грудня

9 грудня вовки стають злими і не бояться людей, тож цього дня намагалися без потреби не ходити до лісу.

Не можна стрибати на льоду і кататися на ньому, оскільки лід ще в Юр'єв день стає тонким.

Уникайте будь-яких сварок із близькими 9 грудня, інакше стосунки зіпсуються назавжди.

Вагітним у цей день краще не працювати і не займатися тяжкою фізичною працею, інакше пологи не будуть легкими.

Нагадаємо про Різдвяний піст-2023: харчування по всіх днях до 24 грудня включно, що можна є.

Раніше ми повідомляли про 2 молитви до Господа, які має знати кожна мама: діти будуть захищені та щасливі.