У Туреччині фермер під час роботи на улюбленому городі виявив найдавнішу стелу з написами та малюнками.

Знахідка належала давним-давно втраченому царству, яке існувало з 1400 до нашої ери по 600 рік до нашої ери, передає phys.org.

Археологічні розкопки, кадр з відео
Археологічні розкопки, кадр з відео

Останки стародавньої цивілізації примітні тим, що під час свого розквіту воїни цього царства перемогли у війні з царством Фрігію та його правителя Мідаса. Фермер запросив до себе археологів Східного інституту університету Чикаго, які працювали недалеко від цього місця.

Він розповів, що знайшов знахідку випадково, коли зрошував канал у зимовий період. Дивний камінь, на якому були нанесені не менш дивні малюнки та написи, одразу викликав захоплення.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Фрагменти знахідки Фото: phys.org

Вчені разом із турецькими колегами витягли стеллу та перевезли до інституту для подальшого вивчення. Камінь сфотографували та почали працювати над розшифровкою написів.

Вчені встановили, що написи були зроблені лувійською мовою, яка є найдавнішою гілкою індоєвропейських мов та відрізняється оригінальним зображенням символів. Після тривалої роботи над письменами стало відомо, що на камені написано оповідання про перемогу короля Хартапа над Фригією, якою правив цар Мідас. Завдяки лінгвістичному аналізу вченим вдалося встановити, що стеля могла бути створена у 8 столітті до нашої ери.

Город / фото: відкриті джерела
Город / фото: відкриті джерела

Нагадаємо, що наречена їхала до піхотинця цілих 36 годин, щоб вийти заміж.

Раніше ми повідомляли, що на похорон до бабусі: прикордонники викрили "чорну" схему ухилістів із вінками.