Сонячна активність циклічна і змінюється у межах багаторічних періодів. Як правило, "малі" та найбільш виражені цикли тривають приблизно 11 років, а більш тривалі - сотні і навіть тисячі років. Протягом цього часу динамічно змінюється кількість сонячних плям у атмосфері зірки, і навіть відбуваються викиди корональної плазми у міжзоряне середовище.

Імовірно, пік поточного сонячного циклу припаде на 2024-2026 роки: у цей час у фотосфері Сонця збільшиться кількість плям, а в магнітосфері Землі можуть статися сильні бурі, частина енергії яких сягне і поверхні нашої планети.

Про це повідомляє портал "Space Weather Prediction Center".

Графік Space Weather Prediction Center
Графік Space Weather Prediction Center

Саме зіткнення сонячних плям різної полярності стає головною причиною вибухових викидів у міжзоряне середовище. Найбільшої шкоди ця активність завдасть космічних апаратів, практично не захищених від сонячного вітру.

Популярні новини зараз
Цей новий документ видаватимуть ТЦК тим, хто не має військового квитка: зателефонують і перевірять Українці можуть залишитися біля розбитого корита: що буде з пенсіями Надія на мікрохвильовку? В Україні почали виписувати величезні штрафи власникам газових плит Стане вибір між їжею та водою: на українців чекає новий удар по кишені
Показати ще

Магнітні бурі. Фото: Freepik
Магнітні бурі. Фото: Freepik

Незважаючи на сильне магнітне поле та щільну атмосферу Землі, частина енергії здатна вплинути і на роботу електроніки на поверхні аж до її відключення, а також викликати погане самопочуття та нездужання. Особливо сильні спалахи можуть призвести до смерті окремих живих організмів і руйнації екосистем.

Спалах на Сонці. Фото: Twitter
Спалах на Сонці. Фото: Twitter

За останні місяці повідомлення про "сонячну небезпеку" з'являлися особливо часто. Однак "повернення до кам'яного віку" все ще залишається лише примарною ймовірністю, яка може (і буде) використовуватись у мас-медіа для різноманітних спекуляцій та апокаліптичних прогнозів.

Незважаючи на зростаючу інтенсивність, сонячна активність, як і раніше, залишається закономірним процесом, а тому чекати "руйнівних сюрпризів" найближчим часом навряд чи варто.

Нагадаємо, "штормитиме" по кілька днів: названі дати магнітних бур у березні.

Раніше повідомлялося, що березень буде важким: коли Землю накриватимуть потужні магнітні бурі.

Також, на Сонці сталися спалахи, які могли "покласти" стільниковий зв'язок: це лише початок.