На Венері знайшли гази, які можуть вказувати на життя. Хоча температура там така висока, що плавляться метали, а атмосфера дуже токсична, життя, можливо, все ж ховається в хмарах цієї планети.

Дві групи вчених виявили в атмосфері Венери фосфін і аміак. Це сталося завдяки наземним телескопам. Ці гази на Землі зазвичай виробляються живими організмами, тому їх знаходження на Венері викликало великий інтерес.

Вчений дивиться в мікроскоп
Вчений дивиться в мікроскоп

Фосфін і аміак — це так звані "біосигнатурні" гази, які можуть вказувати на наявність життя. Наприклад, на Землі фосфін виробляють мікроби, що живуть у середовищі з низьким рівнем кисню. Інша група вчених з Кардіффського університету заявила про виявлення аміаку в атмосфері Венери. На Землі цей газ здебільшого створюють живі організми. Його наявність на Венері поки що не можна пояснити відомими атмосферними або геологічними процесами.

Венера — це дуже гаряча і токсична планета. На її поверхні температура сягає 450 градусів Цельсія, а тиск в 90 разів вищий, ніж на Землі. Проте на висоті приблизно 50 км від поверхні умови більш схожі на земні. Можливо, саме там і можуть вижити витривалі мікроби.

Популярні новини зараз
Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів
Показати ще

Мікроби / фото: Livescience
Мікроби / фото: Livescience

Нові дані підвищують вірогідність того, що життя на Венері могло виникнути і процвітати в далекому минулому, коли на планеті був помірніший клімат. Можливо, що мікроби досі мешкають в атмосфері планети. Результати нових досліджень є попередніми, і необхідно провести додаткові спостереження, щоб точно підтвердити присутність фосфіну і аміаку в атмосфері Венери. Якщо це підтвердиться, наступним кроком буде спроба знайти біологічне джерело цих газів або пояснити їх наявність невідомими хімічними процесами.

Нагадаємо, Європі загрожує новий льодовиковий період: вчені попереджають про небезпечні зміни клімату

Раніше ми розповідали, Астронавт повернувся з космосу і розкрив "брехню", в якій живе Людство

Також, Переселення, голод та "золота епоха": у пророцтві Нострадамуса відшукали події 2025 року