Вчені з Йоркського університету зробили несподіване відкриття, яке може допомогти у вивченні та лікуванні сліпоти на обличчя.

Про це пише "Сerebral Cortex".

Дослідники використали кадри з популярного серіалу "Гра престолів", щоб з'ясувати, як люди з прозопагнозією (сліпотою на обличчя) розпізнають обличчя.

Кадр з серіалу " Гра престолів»
Кадр з серіалу " Гра престолів»

Прозопагнозія — це рідкісний неврологічний розлад, який ускладнює або робить неможливим розпізнавання знайомих облич. Люди з прозопагнозією можуть бачити обличчя, але не можуть їх ідентифікувати. Їм може бути важко розрізнити навіть близьких друзів і членів сім'ї.

Популярні новини зараз
Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну
Показати ще

У новому дослідженні вчені показали людям з прозопагнозією та здоровим людям кадри з "Гри престолів", на яких були зображені обличчя різних персонажів. Потім вони попросили учасників дослідження ідентифікувати персонажів.

З'ясувалося, що люди з прозопагнозією краще розпізнавали обличчя персонажів, яких вони бачили частіше протягом серіалу. Це свідчить про те, що повторний вплив може допомогти людям з прозопагнозією розпізнавати обличчя.

Дослідники також виявили, що люди з прозопагнозією краще розпізнавали обличчя персонажів, коли ті були зображені з емоційним виразом. Це свідчить про те, що емоції можуть відігравати важливу роль у розпізнаванні облич.

"Гра престолів", скріншот: Youtube
"Гра престолів", скріншот: Youtube

"Це дослідження дає нам нові знання про те, як люди з прозопагнозією розпізнають обличчя", - сказала доктор Кеті Ґардінер, провідний автор дослідження з UEA. "Ці знання можуть допомогти нам розробити нові методи лікування цього розладу".

Дослідники сподіваються, що їхні висновки допоможуть розробити нові методи лікування прозопагнозії. Вони також планують провести додаткові дослідження, щоб краще зрозуміти, як люди з прозопагнозією розпізнають обличчя.

Нагадаємо, що вчені розробили унікальний прилад, який допоможе сліпим людям бачити світло.

Як повідомляли раніше, вчені навчилися вирощувати зуби.

Як писав "Знай" раніше, вчені зробили приголомшливе відкриття про тварин.