Єллоустоунський національний парк, розташований на території США, є не лише одним із найвідоміших природних заповідників світу, але й унікальним геологічним феноменом.

Цей парк знаходиться на вершині величезного супервулкану, активність якого викликає як захоплення, так і побоювання серед вчених та відвідувачів. Прості громадяни можуть згадати фільм "2012", пов'язаний із цією локацією.

Йеллоустоунський національний парк, скріншот: Twitter (X)
Йеллоустоунський національний парк, скріншот: Twitter (X)

Нещодавно парк знову привернув до себе увагу через потужний вибух, який стався 23 липня у геотермальній зоні під назвою "басейн Бісквіт".

Цей інцидент обійшовся без жертв.

Популярні новини зараз
Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Гастроентерологи перерахували найшкідливіші ковбаси: на бутерброди краще не брати ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів
Показати ще

Геологи поспішили заспокоїти громадськість, пояснивши природу цього явища. На відміну від вулканічного виверження, пов'язаного з магмою, цей вибух мав "гідротермальний" характер. Вода під високим тиском у підземних резервуарах раптово перетворюється на пару. У Єллоустоуні подібні вибухи – не рідкість.

Йеллоустоунський національний парк, скріншот: Twitter (X)
Йеллоустоунський національний парк, скріншот: Twitter (X)

Унікальність Єллоустоуна полягає в тому, що супервулкан під ним нагріває та окислює мережу підземних водних резервуарів. Це створює ідеальні умови для формування численних гарячих джерел та гейзерів, які є візитівкою парку.

Вода у цих резервуарах може нагріватися до 250 градусів за Цельсієм.

Коли така перегріта вода раптово перетворюється на пару, вона різко розширюється, створюючи потужний тиск (вибух через недостатнє місце під землею).

Нагадаємо, тільки цього не вистачало: на Землю летить астероїд розміром із Ейфелеву вежу

Як повідомляв "Знай.uа", незабаром люди почнуть масово вмирати: в ООН зробили тривожний прогноз

Знай.ua писав, Сонцю скоро настане "пік": енергетична інфраструктура постраждає першою