2024 рік уже ввійшов в історію як рік катастрофічного глобального потепління. Останні дні стали найгарячішими в сучасній історії, і кожен місяць за останні 13 місяців побив температурні рекорди. Люди страждають і навіть помирають від спеки, а ООН оголошує нову міжнародну кризу. Метеорологи прогнозують, що 2024 рік буде найспекотнішим у відомому минулому, повідомляє BBC.

Незважаючи на те, що наближається явище Ла-Нінья, яке зазвичай приносить похолодання, глобальне потепління, спричинене людською діяльністю, не сповільнюється. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що кліматична криза є спільною проблемою всього світу, незалежно від політичних розбіжностей, таких як російська агресія чи протистояння США з Китаєм.

Глобальне потепління, фото: gettyimages
Глобальне потепління, фото: gettyimages

Екстремальні температури значно знижують продуктивність праці. Понад 2,5 мільярда людей, або 70% населення світу, страждають від спеки. Коли температура перевищує 34°C, продуктивність праці скорочується наполовину. Економічні збитки також зростають: ООН прогнозує, що до 2030 року вони досягнуть 2,4 трильйонів доларів.

Гутерріш наголошує, що екстремальні температури стають все більш поширеними, тривалими і небезпечними. Вони не тільки гальмують економіку і поглиблюють нерівність, але й призводять до людських жертв. За даними NASA та Коперникського центру Євросоюзу, кожен з останніх 13 місяців був теплішим за будь-який попередній місяць в історії спостережень.

Популярні новини зараз
Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст Нові правила роздягнуть водіїв до нитки З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

За останні 12 місяців температура перевищувала середньодобові рівні 1850-1900 років більш ніж на 1,5°C. Це критичне перевищення було встановлене як мета Паризької угоди зі зміни клімату, яку підписала майже вся світова спільнота. Навіть якщо липень і наступні місяці будуть холоднішими, 2024 рік все одно стане найспекотнішим в історії.

Температурні рекорди перевершуються раз за разом протягом останніх десяти років. Наступні виклики неодмінно прийдуть у найближчі місяці та роки.

Нагадаємо, Cпека збільшує ризик самогубства: дослідження вчених

Раніше ми розповідали, Де пересидіти кінець світу: найбезпечніші місця на планеті, в яких можна сховатися від глобальних катастроф

Також, Каховське водосховище може стати восьмим дивом світу – такого немає ніде на планеті