Проблема осідання земель у Китаї має глибоке коріння та непрості наслідки. Ще в 1920-х роках вчені виявили перші ознаки "падіння" територій у таких мегаполісах, як Шанхай та Тяньцзінь. За останнє століття Шанхай опустився під воду більш ніж на 3 метри, що викликало серйозне занепокоєння вчених.

Нове масштабне дослідження, охопивши 82 міста Піднебесної, у тому числі з населенням понад 2 мільйони людей, виявило разючі факти. Майже половина (45%) міських територій країни щорічно осідає більш як на 3 міліметри. При цьому приблизно 16% міст взагалі опускаються із жахливою швидкістю – близько 10 мм на рік, що вчені назвали "швидким спуском". Про це повідомляє BBC.

Китай, скріншот: Youtube
Китай, скріншот: Youtube

Найгірша ситуація спостерігається у п'яти регіонах Китаю, де під загрозою опинилися 67 мільйонів городян. А регіон Піндіншань, відомий своїми вугільними розробками, "лідирує" з показником просідання 109 мм на рік.

Головними причинами критичного становища експерти вважають стрімку урбанізацію, надмірний видобуток підземних вод для потреб населення, що зростає, а також вага численних новобудов. Додатковий вплив мають міська транспортна інфраструктура та видобуток корисних копалин.

Популярні новини зараз
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Китайці, скріншот: Youtube
Китайці, скріншот: Youtube

Виснаження водоносних горизонтів призводить до втрати підземними водами своєї підпірної функції, через що ґрунт під містами просідає. За словами професора Роберта Ніколласа, схожі проблеми спостерігаються і в інших світових мегаполісах – Х'юстоні, Мехіко, Делі.

Вчені попереджають, що через 100 років до 26% території країни може виявитися нижчим за рівень моря, що різко збільшить ризик руйнівних повеней у прибережних районах.

Нагадаємо, демографічна криза вже на порозі: які зміни призведуть до катастрофи

Як повідомляв "Знай.uа", на Землю чекає "мега-посуха" через глобальне потепління - сільське господарство під загрозою

Знай.ua писав, буде як у фільмі "Розлом Сан-Андреас"? Вчені повідомляють про нові проблеми