Щороку у Таїланді та Лаосі від популярної традиційної страви помирає більше людей, ніж від багатьох епідемій та захворювань. Мова йде про коі плу — страву, яка здається цілком апетитною, але ховає в собі смертельну небезпеку.

Коі плу — це салат, що складається з сирого рибного фаршу, лимонного соку, трав та спецій. На перший погляд, всі ці інгредієнти виглядають безпечними та навіть корисними для здоров'я людини. Але є один дуже важливий нюанс: риба, яку використовують для приготування цієї страви, може бути інфікована паразитами — плоскими хробаками. Ці паразити є причиною одного з найагресивніших видів раку — холангіокарциноми, або раку жовчних проток.

Паразити у рибі. Фото з відкритих джерел

Холангіокарцинома щорічно забирає життя близько 20 тисяч людей лише у Таїланді. Це захворювання викликається паразитами, які потрапляють до організму через споживання сирої риби. "Це дуже велике навантаження на організм. Але ніхто про це не знає, люди тихо вмирають, як листя, що падає з дерева," — розповідає хірург Наронг Кхунтікео з Університету Кхон Каєн. Його батьки все життя їли коі плу й також померли від раку.

Наронг Кхунтікео протягом багатьох років подорожував сільською місцевістю північного сходу Таїланду, попереджаючи людей про небезпеку вживання цієї страви. Його дослідження показали, що до 80% місцевих мешканців споживають паразитів разом з їжею. Незважаючи на очевидну небезпеку, переконати їх відмовитися від улюбленого салату надзвичайно складно.

Популярні новини зараз
Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Туалет тепер під арештом: боротися з боргами вирішили забороною какати Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього
Показати ще

Ісаан, одна з провінцій Таїланду, має найвищий у світі рівень захворюваності на рак жовчних проток. Це напряму пов'язано з популярністю коі плу серед місцевого населення. Навіть з урахуванням інформації про ризики, ця страва залишається улюбленою серед багатьох людей, що сприяє зростанню кількості жертв.

Нагадаємо, Вчені придумали, як "знайти" деменцію за допомогою папірця та ручки: цьому ніхто не може повірити

Раніше ми розповідали, що Набрав майже 10 кілограмів за 24 години: чоловік з'їв 41 003 калорії протягом дня

Також, Тільки цього не вистачало: на Землю летить астероїд розміром із Ейфелеву вежу